Voordelen

Een langere levensduur van het dak

TOPGROEN-daken verlengen de levensduur van platte dakbedekking. Het beschermt je dak tegen zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Dakbedekkingsmateriaal gaat ongeveer 20-25 jaar mee. Met een TOPGROEN-dak op je platte dak kan de levensduur oplopen tot wel 60 jaar.

Meer biodiversiteit

De sedums, kruiden en grassen die in een TOPGROEN-dak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de steden die jammer genoeg vooral een ‘CONCRETE-JUNGLE’ zijn.

Lucht- en waterzuiverende werking

De planten van een TOPGROEN-dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Bovendien zuivert jouw TOPGROEN-dak het regenwater. Met een TOPGROEN-dak draag je dus vanzelf bij aan luchtzuivering en waterfiltering.

Koeler binnen in huis

Een groendak verlaagt de temperatuur binnenshuis. Een zwart dak kan tot wel 90 graden warm worden. Een groendak wordt slechts 5 graden warmer dan de omgevingstemperatuur. Hoog zomer dus zo'n 30-35 graden. Het dak geeft zo veel minder warmte door naar binnen.

Verlaagt de omgevingstemperatuur

Planten absorberen zonlicht. 50% wordt geabsorbeerd en slechts 30% gereflecteerd. Een koeler en aangenamer klimaat dus, zowel binnen als buiten. In de stad kan de temperatuur tot wel 3°C dalen.

Direct groen, nauwelijks onderhoud

Met onze vegetatiematten creëer je een TOPGROEN-dak met direct-groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voorbegroeid en bij levering voor 95% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruidgroei en is het benodigde onderhoud minimaal.

Vermindert het omgevingsgeluid binnen en buiten

Een TOPGROEN-dak werkt als een geluidsbarrière voor je pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in je pand als daarbuiten.

Hoger rendement van zonnepanelen

Een TOPGROEN-dak wordt veel minder warm door zoninstraling dan een normaal dak. Waar op een warme zomerse dag de temperatuur van een zwart dak kan oplopen tot ruim boven de 50°C, blijven topgroendaken koel, onder andere door het verdampen van vocht. De koele ondergrond verbetert de warmteafvoer van zonnepanelen, waardoor het rendement kan stijgen met 9 tot 16 procent.

Vergroening van het leefklimaat

Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.

Geen UV-schade meer

Doordat het dakbedekkingsmateriaal bedekt is met het TOPGROEN-dak kunnen schadelijke Uv-stralen het niet meer aantasten.

Absorbeert regenwater

Een TOPGROEN-dak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, het substraat en de drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.

Creëert brandwerende laag

Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groendak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.

Erosiewering

Op daken waar veel wind staat zorgen voorbegroeide vegetatiematten ervoor dat de ondergrond bij storm niet wegwaait. Het biedt een solide en erosiewerende bovenlaag van het groendak.

Meer sociale interactie, minder vandalisme

Werken of wonen in een groene omgeving brengt mensen bij elkaar. Een groene omgeving geeft een hogere belevings- en gebruikservaring. Dit heeft een positief effect op de sociale samenhang in buurten. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme.