Sedummatten

In deze productgroep vind je de sedummatten zonder onderliggend systeem. Alleen de vegetatie dus. Kies deze artikelen wanneer je wat groen te kort komt of wilt vervangen. Voor de matten inclusief bijbehorende systemen ga je naar de productgroep sedumdaken of sedumcassettes.

Sedummatten kopen? Kies voor duurzaam, eerlijk en gezond

Sedummatten voor een groendak kun je kopen in allerlei soorten en maten. Zo kun je enkel sedum op je dak leggen, maar ook een dak met andere gewassen en begroeiing naast je sedum. Maar, niet iedere sedummat is geschikt voor ieder dak. Wil je sedummatten kopen? Kies dan altijd sedum matten die passen bij je dak.

Soorten sedummatten van TOPGROEN

Je kunt vier verschillende sedummatten kopen bij TOPGROEN. Deze verschillende soorten sedummatten  die we aanbieden zijn de sedum mix, wild flower, sedum kruiden en bees & butterflies. Ieder dak heeft andere eigenschappen. Iedere sedummat bij TOPGROEN is voorzien van vijf verschillende lagen, die elk je dakleer en je sedumplantjes beschermen.

Sedummat met alleen sedum

De meest gangbare sedummatten zijn matten met enkel sedumplantjes. Als je een sedummat kiest met enkel sedum, zit op iedere mat een selectie van 5 tot 8 soorten sedum plantjes. Deze bepalen uiteindelijk welke kleur je sedummat gaat bloeien, en de tint groen of bruin van het blad. Ben je op zoek naar een standaard sedum mat? Dan kun je, niet geheel onverwachts, het beste voor de ‘Sedum mix standaard’ gaan. Deze sedummatten zijn geschikt voor daken waar een volwassen man op kan staan. Als je een zwak dak hebt, zoals een dakkapel, schuur of tuinhuis, kun je beter voor de ‘Sedum mix light’ kiezen. Deze sedummat is lichter dan de standaard. 100% Duurzaam gaan? Kies dan voor de ‘Sedum mix trays’. Deze sedummat is gemaakt van gerecyclede HDPE en heeft een sempergreen sublaag.

Sedum matten met meerdere gewassen

Wil je iets anders? Bij TOPGROEN heb je de keuze uit drie sedum matten die naast sedum ook een andere begroeiing hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de ‘Wild flower’. Op deze sedummat groeit naast een mix aan sedum ook een wild bloemenmengsel. Of, kies voor de ‘Sedum Kruiden’. Deze sedummat heeft een selectie aan allerlei geurige kruiden, die extra veel insecten aantrekken. Als laatste bieden we de ‘Bees & butterflies’ aan. Dit dak heeft een selectie aan gewassen die extra veel bijen en vlinders aantrekken. Dit dak is daarom ook extra goed voor de biodiversiteit.

Welke sedummat is geschikt voor welk dak?

Je kunt niet iedere sedummat op je dak installeren. Dit hangt af van je dakconstructie. Als je een normaal dak hebt, waar een volwassen man zonder moeite overheen kan lopen, kun je de sedummatten met de mix aan sedum makkelijk installeren. Je dak zal dit prima kunnen houden. Als je een lichtere dakconstructie hebt,  kan je de ‘Sedum mix light’ eens bekijken . Heb je een sterk geconstrueerd dak, gemaakt van staal of van beton? Dan kun je waarschijnlijk een zwaardere soort sedummat uitkiezen. Hier vallen ook de sedummatten onder met wilde bloemen en planten, kruiden en de speciale mix voor bijen en vlinders.

Waarom kiezen voor sedummatten?

Zoals je misschien al weet, hebben sedum matten talloze voordelen. Sedum matten zijn namelijk goed voor mens, maatschappij en de natuur. En, het staat natuurlijk ook heel gezellig op je dak. We leggen de belangrijkste voordelen van sedummatten voor je uit.

Voor jezelf en je buurt

De sedummatten op je dak fleuren de buurt letterlijk en figuurlijk op. In de lente en zomer wordt iedere grijze buurt omgetoverd in een zee van groen en kleurige bloemetjes. Dit maakt je leefomgeving prettiger en zorgt ervoor dat de buurt in waarde stijgt. Maar, naast haar mooie uiterlijk zijn sedummatten ook op andere manieren nuttig. Zo halen sedum plantjes fijnstof uit de lucht. Dit is goed voor je gezondheid, aangezien fijnstof een boosdoener is van luchtweginfecties en longaandoeningen. Sedummatten zijn ook goed voor je huis en voor je portemonnee. Wist je dat sedum een goede isolator is, die de temperatuur constanter houdt in je huis? In de zomer geniet je binnen van koele lucht, en in de winter blijft je huis lekker warm. Zo heb je minder stookkosten. En, hierboven op helpen sedummatten ook met het ontnemen van druk op het afwateringssysteem tijdens hevige regenval.

Voor het milieu en de natuur

Sedum matten slaan regenwater op in de verschillende lagen. Hierdoor wordt het water gereguleerd weer afgegeven. Maar, doordat sedum het water in haar dikke bladeren opslaat, draagt dit ook bij aan het verkoelen van de lucht. Is het je ooit opgevallen dat de planeet sneller opwarmt op plekken waar minder begroeiing is? Je kunt hierbij denken aan woestijnen, steppes en grote steden. Planten houden de lucht koel en zetten CO2 om in zuurstof. Daardoor zijn sedum matten goed tegen de opwarming van het klimaat. Hiernaast zijn ook insecten dolblij met meer sedummatten. Voor insecten zijn sedum matten een ideale voedselbron. De sedum plantjes en andere begroeiing produceren namelijk nectar en stuifmeel. Dit trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.

Wat kosten sedum matten?

Sedummatten kopen? Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Bij TOPGROEN bieden we sedummatten aan tussen de 40 en 56 euro per vierkante meter. En, een prettige bijkomstigheid is dat je gemeente in veel gevallen subsidies zullen geven voor de aanschaf van sedummatten. Deze subsidie kan oplopen tot wel 50%! Vraag bij jouw gemeente na hoeveel de subsidie precies zal zijn voor je. Kom je er niet uit? Zoek gemakkelijk jouw gemeente op via onze website en kijk hoeveel subsidie jij ontvangt.

Sedummatten kopen en aanleggen

Het installeren van sedum matten op je dak kun je zelf doen of door TOPGROEN laten doen. Ben je een handige klusser en heb je zin in een project? Dan leveren we de sedum matten bij je deur af en laten de rest aan jou over. Maar, we laten je niet in de steek. Zo kun je de precieze instructies opzoeken op onze website, zodat je snel en effectief kan werken. Ook zijn we altijd bereikbaar voor eventuele vragen of advies. Heb je het druk, of laat je het liever door iemand anders doen? Wij nemen de klus graag van je over als je sedummatten kopen gaat. We leveren je de sedum matten, en zullen deze daarna ook aanleggen op je dak.