Sedumcassettes

Sedumcassettes voor op je huis, schuur of bedrijfspand

Je hebt ze vast weleens gezien; daken bedekt met fleurige plantjes, die in prachtige gele, rode en roze bloemetjes bloeien. Grote kans dat je een groendak hebt gezien. Een groendak kan onder andere bestaan uit verschillende aan elkaar geklikte sedumcassettes. Samen vormen de sedumcassettes een zee van bloemetjes en groen, zeker in de lente en zomer. Sedumcassettes kopen kan als jij een plat dak hebt, in veel gevallen ook voor jouw huis.

Wat zijn sedum cassettes?

Sedum cassettes kun je zien als een soort lage plantenbakken die uit vijf verschillende lagen bestaan. Ze bestaan uit een drainagelaag, een waterbufferingslaag, een filterlaag, een substraatlaag en het sedum zelf. Door de verschillende lagen wordt je dakleer beschermd tegen UV-straling van de zon, tegen overtollig water en het houdt de wortelgroei van de sedumplantjes tegen. Sedum is een vetkruid die de meest uiteenlopende omstandigheden overleeft. Meestal worden de lage sedum plantjes geplant op daken want sedum is ideaal voor je dak. Het vereist weinig onderhoud, slaat regenwater op in zijn bladeren en is hierdoor geschikt om lang droge perioden te doorstaan. Daarom voegt een sedumtray meer toe dan alleen gezelligheid in je buurt. Lees verder om meer te weten te komen over een sedumtray kopen.

Een sedumtray is meer dan alleen een mooi gezicht

Een sedumtray heeft namelijk enorm veel voordelen voor je dak. Dit is waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om sedumtrays te installeren. We hebben een aantal van de voordelen onder elkaar gezet.

Houdt regenwater tegen

Zoals eerder genoemd, slaat sedum regenwater op in zijn dikke bladeren. Dit is niet alleen voordelig voor de plant. Want, jij hebt er zelf ook baat bij! Nu we in Nederland steeds meer te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, zullen we ook meer hevige regenval krijgen. Dit kan een probleem worden voor het afwateringssysteem. Dit geldt zeker voor de steden, waar het regenwater meer moeite heeft om in de grond te trekken. Doordat een sedumtray de regenval opvangt en langzaam weer afgeeft, reguleert het de regenval. Dit haalt druk af van het riool.

Sedum beschermt je dakleer tegen UV-straling

Een dak veroudert sneller door blootstelling aan hitte, licht en UV-straling. Doordat sedum het licht tegenhoudt en je dak koel houdt, wordt je dakleer beschermt. Dakleer kan zelfs tot wel twee keer zo lang meegaan om deze reden.

Dempt geluid

Slaap je onder een plat dak? Dan is de kans groot dat je tijdens stortbuien de regen luid hoort kletteren op het plat dak. Ook hagel kan een lawaai van jewelste zijn. Sedum cassettes biedt een zachte laag aan die het regenwater opvangt en hierdoor het geluid dempt. Dit geldt ook voor andere geluiden van buitenaf, zoals een drukke straat of een klussende buurman op zondag. Als je sedumtrays op je dak hebt, zul je zien dat je een stuk minder snel gestoord wordt door geluiden van buiten.

Het isoleert

Sedumtrays sluit je huis niet alleen af van geluid. Met een sedumtray kopen, isoleer je jouw huis ook. Door de extra laag sedumcassettes op je dak blijft de temperatuur in je huis constanter. Tijdens een hittegolf in de zomer zal je huis langer koel blijven. En, het werkt ook andersom. In de lange winters ontsnapt er minder warmte uit je kamer, waardoor je huis langer warm blijft. Dit scheelt je weer in stookkosten.

Goed voor mens en natuur

Genoeg voordelen van sedum cassettes voor jou dus. Maar, dan hebben we het nog niet eens gehad over alle van sedumtrays voordelen voor de natuur.

Biodiversiteit

Het is ernstig gesteld met de biodiversiteit in Nederland. Sedum cassettes op je dak dragen bij aan een herstel hiervan, ook al is het een druppel op een gloeiende plaat. Sedumplantjes produceren nectar en stuifmeel. Dit trekt allerlei nuttige insecten aan zoals bijen, vlinders, zweefvliegen en sluipwespen. Een dak gemaakt van sedumtrays is dus een ideale voedselbron voor insecten.

Een sedumtray koelt de lucht af

Plekken met minder begroeiing warmen sneller op dan plekken waar veel groen te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan de steden, woestijnen of vlaktes. Planten houden de lucht koel door water op te slaan en gereguleerd weer af te geven. Hierbij haalt sedum CO2 uit de lucht. Hierdoor draagt een sedumtray bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Fijnstof

Sedumcassettes halen fijnstof uit de lucht. Ondanks dat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek is die hier precieze cijfers over kan geven, is het aannemelijk dat in ieder geval fijnstof die hoog in de lucht hangt, wordt omgezet in zuurstof door sedumtrays. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je gezondheid en de omgeving. Fijnstof is een grote boosdoener als het gaat om luchtweginfecties en longaandoeningen.

Sedumcassettes kopen?

Ben je nieuwsgierig geworden door bovenstaande voordelen, en denk je erover om sedumcassettes kopen? Bij TOPGROEN bieden wij verschillende soorten sedumtrays aan. Al deze sedumtrays toveren je dak om in een zee van groen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen waar je over na moet denken.

Klassieke sedumcassettes

Wil je een normale sedumtray kopen? Dan kun je, niet geheel onverwachts, voor de sedum mix standaard kiezen. Als je een dak hebt waar een volwassen man over kan lopen, is de sedum mix trays helemaal geschikt voor je dak. Heb je een minder sterk dak? De sedum mix cassette 45x49cm  is ideaal voor schuren, dakkapellen en tuinhuizen. Deze vegetatiemat is lichter, zodat het je dak niet beschadigt. De sedum mix trays zijn gemaakt van gerecycled HDPE. Ook groeien de sedumplantjes op een speciaal ontwikkelde  substraat. Een duurzamere sedumcassette kopen kan niet!

Bijzondere sedumtray kopen?

Maar, je kunt ook een sedumcassette kopen met meer dan alleen sedum. In deze cassettes groeit niet alleen sedum, maar ook een grote diversiteit aan andere planten. Deze cassettes zijn voornamelijk geschikt voor sterke daken van een stalen of betonnen constructie. Naast sedumcassettes verkopen wij ook complete sedumdaken, met verschillende planten en bloemen. Zo heeft onze ‘Wild Flower’ sedummat een grote diversiteit aan gewassen en siergrassen. Hierdoor groeit op je dak een tuin, waar nóg meer vlinders en bijen fladderen dan op een normaal sedumdak. Hetzelfde geldt voor onze ‘Sedum Kruiden’ mat. Hier groeien allerlei wilde kruiden op, afgewisseld met sedum. Als laatste kun je de ‘Bees & Butterflies’ sedum mat kiezen. Dit sedum dak heeft een selectie aan planten en bloemen die extra veel bijen en vlinders aantrekken.