Kies jouw sedumdak

Producten

Wij bieden 7 verschillende sedum dakbedekkingen, allemaal geschikt voor het vergroenen van platte daken. Alle producten zijn inclusief systeem voor bescherming van het dak, afwatering en voeding voor de sedum matten. Kies jouw favoriet en wij helpen je met het berekenen van de juiste hoeveelheden.

Voor houten schuurtjes adviseren wij de Sedum Mix Light. Voor stevigere constructies kun je kiezen voor de Sedum Mix Standaard of de Sedum Mix Trays. Heb je een betonnen dak, dan kun je ook kiezen voor een van de biodiverse matten (Sedum Kruiden, Bees & Butterflies of Wild Flower).

Redenen om voor een sedumdak te kiezen

Sedumdaken worden steeds populairder in Nederland. Je komt ze tegen op daken van bedrijven, in de stad en op het platteland. Het is ook niet vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor sedum daken. Sedum kent talloze voordelen voor de natuur, mens en het milieu. Maar, waar bestaat een sedumdak eigenlijk uit? En wat is sedum? Lees hier alles over een sedumdak bestellen.

Wat is sedum?

Sedum is een verzamelnaam voor allerlei vetplantjes die lid zijn van de sedum familie, ook wel vetkruid familie genoemd. Deze plantjes zijn inheems in Nederland, maar komen op een tal van andere plekken in de wereld voor. Sedum dakbedekking is bestand tegen de meest onstuimige weersomstandigheden, zoals extreme droogte en hevige regenval. Hierdoor floreert het plantje op plekken waar andere inheemse planten het niet volhouden. Sedum voelt zich thuis op daken, droge zonnige plekken en in rotstuinen. In haar dikke bladeren verzamelt het vetplantje het overtollige water dat via de wortels wordt opgenomen. Hierdoor kan een sedum dak lang zonder regen.

Sedum dakbedekking

Sedum dakbedekkingbestaat uit verschillende lagen. Een sedum dak heeft een waterdichte beschermlaag, een drainagelaag, en een substraatlaag. Het oppervlakte bestaat uit de vegetatie van sedumplantjes. Deze lagen zorgen ervoor dat je dak niet beschadigd wordt door de sedumcassettes en dat de sedumplantjes gezond blijven. Niet alle daken hebben dezelfde lagen nodig. Een schuin dak heeft bijvoorbeeld geen drainagelaag nodig, omdat het overtollige water al van zichzelf naar beneden stroomt.

Voor welke daken is sedum geschikt?

Niet alle daken zijn geschikt voor een sedum dakbedekking. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de mate van schuinheid en je dakconstructie.

Schuin of plat dak?

Op bijna alle platte daken kunnen sedum daken aangelegd worden. Heb je een schuin dak? In de meeste gevallen is dit ook geen probleem. Ga van tevoren goed na hoe schuin je dak precies is. Als je dak tussen de 0 en 45 graden is, kunnensedum dakenaangelegd worden. Als het dak schuiner is dan 35 graden zul je er rekening mee moeten houden dan de sedum cassettes op een speciale manier vastgezet moeten worden, omdat ze anders van je dak af glijden.

Dakconstructie

Sedum dakbedekking is ongeveer even zwaar als een laag dakpannen. Daarom zal in de meeste gevallen je dak het prima houden. Toch is het handig om van tevoren zeker te weten dat je dakconstructie de sedum cassettes kunnen houden, dit geldt ook als je een plat dak hebt. Als je een plat dak hebt, is het ook belangrijk om goed na te gaan of je afwateringssysteem in orde is. Mocht er veel water op je dak blijven staan, kan het zijn dat je sedumplantjes verdrinken of je dak beschadigd raakt.

De talloze voordelen van sedum

Een sedumdak geeft de buurt kleur. De bloemetjes van sedum bloeien in allerlei verschillende kleuren, zoals paars, geel en roze. Maar een groen dak heeft naast haar gezellige uiterlijk nog veel meer te bieden: sedum dakbedekking is goed voor mens, maatschappij en natuur.

Klimaatvriendelijke dakbedekking

Sedum daken halen CO2 uit de atmosfeer. Op plekken met weinig begroeiing warmt de aarde sneller op. Planten helpen de opwarming tegen te gaan door vocht vast te houden, waardoor het koeler blijft. Sedum daken zorgen ervoor dat de lucht koel blijft in gebieden met weinig vegetatie. Dit is extra prettig in de steden, waar de warmte van de zon in de zomer tot laat vastgehouden wordt door de stenen en het beton.

Biodiversiteit

Hiernaast is de lokale fauna blij met sedum daken. Sedum dakbedekking is een bron van voedingsstoffen voor nuttige insecten zoals mieren, vlinders, zweefvliegen en kevers. De felgekleurde bloemetjes van sedum produceren nectar en stuifmeel, welke bijen en vlinders aantrekt. Sedum daken zijn daarom nuttig voor de biodiversiteit, die in de afgelopen jaren zo drastisch is afgenomen door toenemende urbanisatie en industrialisatie. Dit geldt natuurlijk voor alle insecten, maar met de bijenstand was het specifiek erg gesteld. En zeg nu eerlijk, meer bijen en vlinders in de buurt vergroot je leefplezier toch?

Optimaliseer je leefomgeving

Naast alle voordelen voor de natuur, komen sedum daken ook handig van pas voor jou en je buurt. Ten eerste haalt sedum fijnstof uit de lucht. Het is gebleken dat op plekken waar sedum daken van meer van 30 vierkante meter zijn aangelegd, het percentage fijnstof met 60 procent is afgenomen. Zeker in veel steden is luchtvervuiling een urgent probleem, waardoor de leefbaarheid van een gebied afneemt. Sedum dakbedekking draagt bij aan schone, gezonde lucht. Ten tweede houdt een sedumdak water vast. Naarmate ons klimaat verandert krijgen we steeds meer overlast door extreme regenval. De riolen komen hierdoor in de problemen, doordat het overtollige water niet afgevoerd kan worden. Sedum dakbedekking neemt een grote hoeveelheid water op, en laat dit stukje bij beetje weer los. Hierdoor reguleert het regenval, welke anders direct op de grond terecht zou komen.

Een sedumdak bestellen

Genoeg redenen dus om een sedum dak aan te schaffen. Maar, zoals je vast hebt gezien, hangt hier wel een prijskaartje aan. Sedum dakbedekking kun je bij ons kopen tussen de 39,95 en 55,95 per vierkante meter. Je kunt gemakkelijk uitrekenen hoeveel je sedumdak gaat kosten via de tool op onze website. Dit bedrag hoef je zelden helemaal neer te leggen. Bij de meeste gemeenten kun je subsidie aanvragen als je een sedumdak bestellen wilt. De subsidie kan soms wel oplopen tot 75%. Wij bij TOPGROEN helpen je graag verder met de aanvraag van de subsidie. Wil je een sedumdak bestellen en ben je benieuwd naar de levering? Je nieuwe sedum dak wordt binnen vijf dagen geleverd en wordt bezorgd door een transportbedrijf gespecialiseerd in groene daken.

Vragen en contact

Heb je vragen over ons aanbod aan sedum daken? Ons team van professionals staat voor je klaar om advies te geven. Zo kun je met een gerust hart een sedumdak bestellen en aan de slag gaan. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 op het nummer 085-0407111. Je kunt ons ook altijd mailen via info@topgroen.nl.