Groen dak subsidie

Hoe werkt het krijgen van een groen dak subsidie? Je ziet steeds meer woningen die zo’n prachtig groen dak, zoals een sedumdak hebben aangelegd. Een stuk mooier dan een zwart bitumen dak. En een stuk beter voor de leefomgeving en het milieu. Groene daken zijn namelijk niet alleen geliefd bij mensen. Ook insecten komen erop af. Daarnaast ontziet een groen dak het riool doordat water in de sedumplantjes opgeslagen wordt. Wat ook nog eens een verkoelend effect in de zomer heeft! Genoeg reden dus voor de overheid om subsidie groene daken aan te bieden. Maar hoe krijg je subsidie groen dak en hoe hoog is de subsidie?

Wie geeft subsidie voor groene daken?

De subsidie voor groene daken wordt gegeven door gemeenten, provincies en waterschappen. 

Je moet voor een subsidie bij deze drie organisaties kijken. Daarnaast zijn er in sommige gevallen andere organisaties in het leven geroepen die subsidies verstrekken, zo is er in Groningen, Friesland en Drenthe SNN (Samenwerkingsverband Noord Nederland). Het verwarrende is dat deze niet alle subsidies doet, dus alsnog kijken per provincie en gemeente is nodig. Ook kunnen de voorwaarden en de hoogte van de subsidie groen dak wijzigen. Wij hebben op deze pagina een subsidiewijzer groene daken gemaakt, die linkt naar de pagina van de gemeente. Maar lees vooral verder voor handige informatie over de subsidies.

Hoeveel subsidie groen dak?

Doordat de subsidies voor groene daken verstrekt worden door de lokale overheden en waterschappen, is er helaas niet één antwoord op de vraag “Hoeveel subsidie groen dak?” 

Per gemeente kan de groen dak subsidie in hoogte verschillen, en niet alle gemeenten en waterschappen bieden een subsidie. Het komt ook voor dat de pot met het label subsidie groene daken al snel leeg is. Het zal dus wat onderzoek en planning kosten voordat jij je subsidie groen dak hebt. Goed om te weten, wij noemen in dit artikel informatie over subsidieregelingen. Maar, dit kan dus na verloop van tijd niet meer matchen met de actuele subsidieregeling. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Zie jij informatie die niet klopt? Laat het ons dan weten.

Voorbeeld: subsidie groen dak gemeente Utrecht

Als voorbeeld hanteren we Utrecht, dit is namelijk een redelijk goede indicatie voor andere gemeenten. In Utrecht kun je subsidie voor groene daken krijgen. Dit is maximaal 50% van de totaalprijs incl. BTW. Ook is er een maximum per vierkante meter. Voor een subsidie sedumdak is dit maximaal 25 euro per vierkante meter groen dak subsidie. Voor een gemengd groen dak, van minimaal 30% kruiden en bloemen, is 35 euro per vierkante meter de maximale subsidie groen dak. Voor een biodivers dak, met minimaal 50% struiken, bomen en grassen, is dit tot 50 euro per vierkante meter subsidie.

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Maar waarom geeft de overheid deze subsidie? De waterschappen zijn hiervan het beste voorbeeld, zij geven een groen dak subsidie om de riolen te ontlasten bij zware regenval. Dit is ook voor gemeenten het belangrijkste doel van groene daken. Deze worden gezien als een grote spons van individuele groene daken die bij regen het vocht vasthouden, waardoor het niet in één keer in het riool terecht komt. En waarom zijn groene daken nog meer goed volgens de gemeente en provincie? Uiteraard door de redenen in de inleiding genoemd. Maar, een groen dak is ook een duurzame oplossing om bewoond gebied, met name de steden, beter bestand tegen hitte te maken. De sedum daken koelen letterlijk de ruimte eromheen. In de winter houden ze de warmte in de woning juist vast doordat ze als isolerende laag werken. En de dakbedekking gaat langer mee doordat het minder snel uitdroogt. Verder nemen ze CO2 op en zuiveren ze de lucht.

Kan TOPGROEN de groen dak subsidie voor mij aanvragen?

Ja, dat kunnen we zeker. Bij sommige gemeenten, zoals Utrecht, kunnen de aanvraag van subsidie voor een groen dak zelfs voor je indienen en afhandelen. Maar bij alle gemeenten kunnen wij helpen met jouw subsidie groene daken krijgen. Door onze ervaring weten we inmiddels precies wat de gemeente wil zien en welke vragen zij stellen. Bel naar 085-0407111 of mail naar info@topgroen.nl om direct advies in te winnen of om te starten met jouw subsidie sedum dak aanvragen.

Geen subsidie groen dak in jouw gemeente, wel een vergoeding!

Niet alle gemeenten hebben een groen dak subsidie. Zoek je groen dak subsidie Emmen? Dan kom je van een koude kermis thuis. Hetzelfde geldt voor meer gemeenten. Maar, de afgelopen jaren hebben wij goede relaties met de gemeenten ontwikkeld. Hierdoor weten we dat ook gemeenten die geen subsidieregeling voor groene daken hebben, wel open kunnen staan om alsnog een vergoeding te geven bij initiatieven uit de buurt. Wanneer je een groepsaanvraag voor subsidie doet, of wij verzorgen deze voor jou en andere mensen uit je buurt, heb je bij sommige gemeenten een goede kans om alsnog subsidie groen dak te krijgen. Bovendien krijg je met een groepsaanvraag voor sedumdak bij TOPGROEN een extra korting. Hoe dan ook bespaar je op een groendak bestellen.

Wat zijn de voorwaarden groen dak subsidie?

De voorwaarden groen dak subsidie kunnen uiteraard weer per gemeente verschillen. Wel goed om te weten is een globaal idee van wat een gemeente kan vragen voor een subsidie aanvraag. De gemeente Utrecht vraagt het volgende:

 1. Ingevuld formulier met informatie over adres(en), kosten en oppervlakte
 2. Schets van het dak of de daken (deze mag zelf gemaakt zijn)
 3. Foto van het dak of van de daken
 4. Kostenraming
 5. Eventueel een formulier van de eigenaar van de woning, indien je niet zelf eigenaar bent
 6. Indien je na plaatsing de subsidie aanvraagt, dan stuur je een kopie van factuur, betaling (alleen per bankoverschrijving is geldig) en pakbon
 7. Ook stuur je, wanneer je vooraf de aanvraag hebt gedaan, na de aanleg een foto op en de documenten uit punt 6

Criteria subsidie groene daken, voorbeeld gemeente Utrecht

De criteria die de gemeente Utrecht aan subsidie groen dak stelt, staan hieronder. Hoewel dit per gemeente anders kan zijn, krijg je hiermee een indruk van waar je rekening mee moet houden.

 1. De dakconstructie moet sterk genoeg zijn.
 2. De totale oppervlakte van het groene dak is minimaal 10 vierkante meter. Dit mag ook bestaan uit meerdere daken van meerdere adressen. Let op: per gemeente verschilt deze eis, er zijn ook gemeenten die maar 6 vierkante meter als minimum stellen! Laat je hier dus niet door afschrikken als jij een kleiner dak hebt!
 3. De daken waarvoor de aanvraag gedaan wordt, moeten in de gemeente liggen.
 4. Bij een sedumdak aanleggen moet het vermogen van wateropslag minimaal 15 liter per vierkante meter zijn.
 5. Bij een biodivers groen dak (met minimaal 30% kruiden en bloemen) moet de wateropslagcapaciteit minimaal om 50 liter per vierkante meter zijn.
 6. Bij een intensief groen dak, bestaande uit maximaal 50% sedum en mos en verder uit struiken, grassen en bomen, moet de opslagcapaciteit voor water 70 liter per vierkante meter zijn. Het gewicht, wanneer de vegetatiemat verzadigd is, moet minimaal 200 kg per vierkante meter zijn.
 7. De subsidie wordt gegeven voor panden die reeds in gebruik zijn, dus niet voor nieuw te bouwen panden.
 8. Subsidie groene daken is alleen voor de aankoop van het groene dak en de aanleg, niet voor bijvoorbeeld bitumen vervangen. 

Veel gestelde vragen over groene dak subsidies

Een aantal veel gestelde vragen over groene dak subsidies volgen hieronder.

Kun je subsidie krijgen voor zelf groendak aanleggen?

Voor subsidie groendak gemeente Utrecht wel, je moet dan de pakbon wel hebben van de levering van de sedum dakbedekking.

Is een groen dak subsidie voor bedrijven of rechtspersonen mogelijk?

In de gemeente Utrecht kan dit. Benodigd is een uittreksel KvK, kopie bankafschrift of bankpas met correcte naam en IBAN gegevens, en eventueel de statuten. 

Kun je achteraf subsidie groen dak aanvragen?

Het makkelijkste is om de subsidieaanvraag voor groene daken vooraf in te dienen. Het kan in de gemeente Utrecht en sommige andere gemeenten ook achteraf. Maar, wel binnen een bepaalde termijn. Voor groene daken in Utrecht kun je subsidie tot drie maanden na aanleg aanvragen. Maar let op, niet meer voor het vorige kalenderjaar!

Hoe snel groen dak aanleggen na toekenning subsidie groen dak?

In Utrecht moet binnen drie maanden na toekenning van de subsidie het groen dak aangelegd zijn. Dit betekent dus dat je vooraf het beste al contact met ons op kunt nemen, zo plannen we het samen in, en kunnen we eventueel bij de aanvraag helpen. Het zou jammer zijn als de subsidie wel toegekend wordt, maar je daarna niet tijdig het groen op het dak hebt liggen. De gemeente Utrecht eist dat je binnen 3 maanden na de aanvraag een foto stuurt van het groene dak.

Is er subsidie voor kosten bouwkundig expert?

In het voorbeeld van de subsidies die de gemeente Utrecht geeft, kan tot 250 euro per adres aan subsidie bouwkundig expert voor sedumdak berekening toegekend worden. Vraag je met meerdere mensen deze subsidie aan of voor meerdere panden? Het maximum totaalbedrag is 1000 euro per aanvraag. Goed om te weten, een sedumdak weegt minder dan een biodivers dak. TOPGROEN heeft ook de sedummix light, een lichtgewicht groen dak geschikt voor lichtere constructies.

Is er een maximale subsidie groene daken?

De maximale subsidie voor groene daken, je raadt het al, verschilt per gemeente. In Utrecht is dit 20.000 euro. Hetzelfde geldt voor de groen dak subsidie Den Haag. De groene dak subsidie Amsterdam ligt hoger, hier kun je tot maximaal 50.000 euro per dak ontvangen. Dit klinkt vreemd, maar het is eigenlijk heel logisch. Een gemeente als Amsterdam heeft veel meer last van de verstedelijking dan een gemeente zoals Emmen, die helemaal geen groen dak subsidie heeft. Of Katwijk dus, die aan het strand ligt.

Is een groen dak duur?

Net als dat er niet één subsidie groen dak is, is er ook niet slechts één soort groen dak. De meest bekende is het sedumdak, vandaar dat veel mensen ook zoeken naar hoeveel subsidie sedumdak gegeven wordt. Maar er zijn ook kruiden daken of zelfs een groen dak met struiken! Er is van alles mogelijk! Als je het antwoord wilt weten op de vraag of een groen dak duur is, kun je het beste naar een sedumdak kijken. Sedum heeft prachtige bloemen, is zeer goed in staat water vasthouden en is bovendien onderhoudsvriendelijk. Een sedum dak kost rond de 45 tot 60 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de planten mix die je kiest en de oppervlakte.

Groene subsidiewijzer van milieu centraal

Milieu centraal is een onafhankelijke organisatie die voor een groot deel door de overheid gefinancierd wordt. De in 1998 opgerichte organisatie onderhoudt een praktische gids over duurzaamheid. Waaronder de handige groene subsidiewijzer waar je op je gemeente kunt zoeken om te kijken of je subsidie voor groen dak kunt krijgen, of dat er wellicht andere, of meer duurzaamheidssubsidies zijn. Je kunt die website gebruiken om per gemeente de mogelijkheden te zien. Maar, hou wel in gedachten dat soms niet alles erop staat, of ook daar informatie verouderd kan zijn.

Hoe onderhoud je een sedumdak?

Er is vrijwel nooit een subsidie voor onderhoud van groene daken. Maar, de gemeente kan wel eisen dat je het groene dak onderhoudt. De gemeente Utrecht eist dat je het groene dak waarvoor je subsidie ontvangen hebt minimaal 5 jaar goed onderhoud. Sedum heeft weinig onderhoud nodig, maar in langdurige droge periodes moet je de planten water geven. Ook moet je ongeveer een of twee keer per jaar onderhoud doen door onkruid te verwijderen. Je controleert dan ook de afvoeren, en geeft eventueel de sedummest indien nodig.

Duurzaamheidssubsidies vergelijkbaar met groen dak subsidie

Krijg je geen groen dak subsidie van jouw gemeente? Of ben je benieuwd naar andere duurzaamheidssubsidies? Vaak hebben gemeenten meerdere subsidiepotjes beschikbaar of meerdere regelingen. Logisch want iedere gemeente is anders. Voor een landelijke gemeente als Aa en Hunze groen dak subsidie aanvragen? Dat kan niet. Maar, er is wel een subsidie voor regenpijp afkoppelen van riool in Aa en Hunze. Koppel jij een dak van minimaal 40 vierkante meter van het riool? Dan kun je 400 euro krijgen. Je moet aangeven hoe je het hemelwater af gaat voeren. Dat kan bijvoorbeeld middels een sedum dak zijn en bijvoorbeeld het overtollige water naar de tuin of naar een sloot leiden. Een andere optie, die onder andere voor subsidie groendak Friesland mogelijk is, is om subsidie voor verduurzamen woning en energiebesparende maatregelen aan te vragen.

Groene dak subsidie van gemeente en waterschap combineren

In sommige gevallen kun je de aanvraag voor subsidie zowel bij gemeente als waterschap indienen. In het geval van de groen dak subsidie gemeente Assen, kan de gemeente een subsidie geven van 20 euro per vierkante meter. Indien je in het beheergebied van waterschap Hunze en Aa’s woont, kun je daarop nog eens 5 euro per vierkante meter extra krijgen. Ook voor de aanschaf van een regenton en afkoppelen van hemelwaterafvoer betalen zij een bijdrage. De regenton heeft nog een voordeel namelijk, er is geen drinkwater verspilling aan planten in de zomer water geven! Het mes snijdt dus aan twee kanten. Minder zware belasting van riolering door schoon regenwater af te voeren én geen drinkwater nodig om planten water te geven.

Hoe hoog zijn de groen dak kosten na subsidie?

Wanneer je subsidie krijgt voor jouw groene dak, dan vallen de groen dak kosten een stuk lager uit. Per gemeente verschilt dit dus. Om een globaal voorbeeld te geven:

Stel je bestelt een sedumdak light voor een dakoppervlakte van 35 m², dan is de prijs ongeveer 1865 euro. Stel jouw gemeente geeft 25 euro per vierkante meter sedumdak subsidie, dan gaat hier 35x35 euro vanaf, dus een bedrag van 875 euro. Je betaalt dan 990 euro voor het groene dak. 

Dit is uiteraard een hele versimpelde schatting. Afhankelijk van je dak en aanwezigheid van dakraam, zonnepanelen of andere benodigdheden kan de prijs verschillen. Het beste vraag je een offerte op maat op bij TOPGROEN. Je hebt deze dan meteen voor de subsidieaanvraag.

Offerte sedumdak

Wil je een offerte voor groen dak op maat? Bijvoorbeeld om als document bij de subsidieaanvraag in te dienen? Vraag die dan bij TOPGROEN aan. Wij weten alles van de beschikbare subsidies voor groene daken en wat de gemeenten willen zien. Hierdoor verloopt het proces makkelijk en soepel. Je kunt, als je contact opneemt, ook vragen stellen. Zoals ‘kan ik zelf een sedumdak aanleggen?’, ‘is mijn dak geschikt voor sedum?’ of ‘welke subsidie voor groene daken geeft mijn gemeente?’.

Gratis en vrijblijvend hulp en advies bij subsidieaanvraag

TOPGROEN geeft gratis en vrijblijvend advies bij subsidieaanvraag groen dak. Wij begrijpen dat het lastig is om door het bos van regelgeving de juiste subsidies te vinden. Met de informatie op deze pagina hebben we, hopelijk, meer duidelijkheid gegeven in waar je rekening mee moet houden. 

Lijst subsidies per gemeente

Waarom niet per gemeente een lijst met subsidies tonen? De subsidies die de meer dan 300 gemeenten, 21 waterschappen, en 12 provincies in Nederland geven, veranderen continu. Daarom geven we een aantal globale voorbeelden zodat jij een beeld kan vormen van wat er mogelijk is. Voor persoonlijk advies, neem contact met ons op.