Veelgestelde vragen

Is mijn dak wel geschikt voor een groendak?

Bijna elk dak is geschikt voor een groendak van TOPGROEN. Uiteraard moet de kwaliteit van je dakbedekking wel goed zijn. De technische levensduur van de meeste dakbedekkingsmaterialen is 20-25 jaar.

In principe geldt dat als een volwassen man over het dak kan lopen dan is je dak al geschikt voor een groen dak.
Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op!

Wat is capillaire werking?

Capillariteit of capillaire werking is het verschijnsel in de natuurkunde dat een vloeistof, bijvoorbeeld water, tegen de werking van de zwaartekracht in stijgt. Het wordt ook wel optrekkend vocht genoemd. Dit optrekkende vocht kan zorgen voor lekkage. Je kunt het vergelijken met het leegzuigen van een benzinetank met een slang.

Wat als er nu grind op mijn dak ligt?

Gefeliciteerd! Grind weegt meer dan een TOPGROEN-dak, zowel het Sedum Mix Light systeem, het Sedum Mix Standaard systeem en de Sedum Mix Trays zijn volledig verzadigd niet zwaarder dan de grindlaag. Je kunt dus op jouw dak een sedum TOPGROEN dak installeren.

Hoeveel weegt grind per m2 t.o.v. een sedum groendak?

De meeste daken waarop grind is neergelegd hebben een 4-5 cm dikke grindlaag. Er ligt dan al snel een gewicht van 65-80 kg per m2 op je dak. We hebben het in dit geval over een permanente belasting uitgaande van een droog gewicht. Met water komt er al snel 10 kg per m2 bij aan gewicht. TOPGROEN biedt meerdere types sedum groendaken aan die volledig verzadigd minder wegen per m2 dan een dak met een laagje grind.

Op de TOPGROEN productbladen staat per systeem wat het verzadigd gewicht is per vierkante meter (m2). Deze geven een goed beeld van de dakbelasting door een groendak. Klik hier voor de productbladen

Heeft mijn groendak onderhoud nodig?

Een groendak heeft zeker onderhoud nodig wat bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Jaarlijkse inspectie

Waarschijnlijk zal je vaker naar het groendak kijken dan 1 keer per jaar. Er kan “vreemd” zaad de mat inwaaien of door vogels worden achtergelaten. Op zich geen probleem, maar wel als er een (eiken)boom wortel schiet. Dat soort stekjes moeten uiteraard verwijderd worden.

      2. Bemesten

Wij adviseren om twee keer per jaar te bemesten tussen april en september. Advies is om dit de komende jaren te blijven herhalen. We kunnen een reminder sturen als dat gewenst is voor de aanschaf van dit kunstmest. Het is ook eenvoudig zelf te bestellen via onze webshop: https://topgroen.nl/artikel/meststof

     3. Bewateren

Een goed gewortelde sedum-mix-mat heeft weinig extra water nodig. Alleen gedurende lange tijden van droogte kan de mat wat extra hulp gebruiken. De mat gaat dan in een soort overlevingsmodus en dat is zichtbaar door een overwegend rode kleur. In zo’n geval de mat even goed nat maken. De substraatlaag houdt het niet-direct gebruikte water goed vast en zal de mat weer langere tijd vochtig houden.

Sedumplantjes kunnen daarnaast heel lang voedingsstoffen bufferen en kunnen goed tegen de verschillende seizoenen. Een sedumplantje groeit langzaam en groeit niet hoog, je hoeft het niet te maaien. Je kunt de groei van het sedum zoals gezegd een boost geven door het te bemesten tussen april en september. Deze langwerkende meststof kun je in onze webshop kopen (zie link hierboven). Eén kilo is voldoende voor het eenmalig bemesten van 40 m2 groendak.

Hoe ziet mijn groendak eruit bij aflevering/na installatie?

Het sedum wordt de dag voor de aflevering van het land gehaald waar het is gekweekt en opgerold voor transport. De sedummatten zijn dan voor 95% begroeid.
Een mooi aangelegd dak bestaat uit tegen elkaar aan gelegde sedummatten of trays. De matten of de trays hebben wat tijd nodig om te groeien om eruit te gaan zien als een geheel. Een groendak is een levend dak. Elk dak zal er anders uitzien en reageren op het microklimaat waarin het zich bevindt.

Kan ik subsidie krijgen als ik een groendak aanleg?

Veel gemeenten hebben een subsidieregeling voor duurzaamheidsinitiatieven, waaronder ook groene daken. Het verschilt per gemeente hoeveel subsidie je kunt krijgen en wat hiervoor de voorwaarden zijn. 

Ook gemeenten die geen subsidieregeling hebben uitgewerkt staan vaak open voor deze initiatieven. Uit ervaring weten wij dat een buurtinitiatief om daken te vergroenen op veel sympathie kan rekenen bij gemeenten. Het is dus zeker de moeite waard om het idee voor te leggen aan de gemeente, ook als er geen regeling bekend is.

Zie voor meer informatie onze Subsidie-pagina.

Ik heb zonnepanelen, kan ik dit combineren met een groendak?

Ja, je kunt zonnepalen en een groendak combineren. Als je zonnepanelen boven een groendak plaatst zorg er dan voor dat er voldoende ruimte tussen je groendak en je zonnepanelen overblijft, zodat je groendak voldoende licht en lucht krijgt om te overleven. Hierbij moet je rekening houden met minimaal 35 cm aan ruimte tussen de zonnepanelen en het groendak.
Het rendement van je zonnepanelen kan tot wel 6% toenemen door het groendak, omdat dit de omgevingstemperatuur reguleert en een zonnepaneel het best presteert bij maximaal 25 graden.
Als je al zonnepanelen hebt en deze liggen dicht op het dak, of je bent voornemens om zonnepanelen te nemen die dichter dan 35 cm op het dak komen te liggen, kies er dan voor om je groendak om je zonnepanelen heen te leggen. Dit geeft nog steeds een erg mooi uitzicht op je dak en verlaagt tevens de omgevingstemperatuur wat ten goede komt aan het rendement op je zonnepanelen.
Je kunt het oppervlak van je zonnepanelen aangeven in onze configurator. De zonnepanelen worden dan van de totale oppervlakte afgetrokken.

Kunnen jullie mijn TOPGROEN dak voor mij installeren?

Jazeker! Wij kunnen jouw dak installeren. Waarschijnlijk kun je dit trouwens ook zelf. Bekijk onze installatiefilm om een idee te krijgen hoe makkelijk het installeren eigenlijk is.
Wil je na het zien van de film toch dat wij jouw TOPGROEN dak komen installeren, dan kun je voor deze optie kiezen tijdens het bestelproces.  
Onze eigen installatiemonteurs doen niets liever dan daken groen maken. Wij installeren jouw TOPGROEN dak dus met veel plezier en alle benodigde deskundigheid.

Kunnen jullie een dakinspectie uitvoeren?

Jazeker! Er zijn meerdere mogelijkheden op basis waarvan wij jouw dak kunnen beoordelen.

Je kunt foto’s van jouw dak naar ons sturen via Whatsapp of via e-mail.
WhatsApp 06-24573469 of e-mail info@topgroen.nl.
Stuur een paar foto’s van de bovenkant van jouw dak, overzicht en close-up en bij voorkeur ook van de binnenkant als de constructie zichtbaar is.
Op basis van deze foto’s kunnen wij vaak al een goede indicatie geven van de mogelijkheden voor jouw dak. Met deze informatie kunnen wij jou adviseren en kun jij een goede afweging maken welk groendak het meest geschikt is voor uw dak.

De andere mogelijkheid is dat wij een dak inspectierapport voor je maken. We komen dan langs en zullen de dakbedekking en de constructie inspecteren en hier een rapport over schrijven met eventuele reparatieadviezen en de mogelijkheden voor jouw dak. Deze inspectie kun je via de webshop afrekenen. Wij maken daarna direct een afspraak met je om langs te komen voor de inspectie.

Moet ik mijn dak eerst laten vervangen voordat ik er een groendak op kan installeren?

Dit is afhankelijk van het type dakbedekking en hoe oud de dakbedekking is. De meest voorkomende dakbedekking is bitumen. De technische levensduur van bitumineuze dakbedekking is 20-25 jaar. Indien uw dakbedekking ouder is dan 15 jaar dan adviseren wij om de dakbedekking eerst te laten controleren door een dakdekker of om de dakbedekking te laten vervangen.

Bij nieuwere woningen wordt ook vaak gebruikt gemaakt van EPDM. EPDM is een van zichzelf wortelwerende dakbedekking en dus uitermate geschikt voor de aanleg van een TOPGROEN dak.

Kunnen jullie ook mijn dak vervangen?

Jazeker! Wij werken landelijk samen met gespecialiseerde dakdekkers die in opdracht van TOPGROEN uw dak kunnen vervangen, voordat wij het dak voor of met u vergroenen.

Moet ik uitsparingen in mijn dak aftrekken van de oppervlakte bij het bereken van het TOPGROEN dak?

Nee! Dat is niet nodig. Onze configurator werkt zo dat je eerste de omtrek en de volledige oppervlakte van je dak opgeeft en daarna bij stap 4 kun je aangeven welke uitsparingen jij in jouw dak hebt. Hier geef je alle uitsparingen aan. Bij grotere uitsparingen geef je de maten op en onze configurator zal dit aftrekken van de totale opgegeven oppervlakte.

Heb je ervoor gekozen om de oppervlakte na aftrek van de uitsparingen in te geven in de configurator dan is het belangrijk om deze niet nog een keer in te voeren bij stap 4 anders wordt deze nogmaals van de totale oppervlakte afgehaald. Dit kan ertoe leiden dat u te weinig sedum bestelt.

Moet ik de buiten- of binnenmaten van mijn dak aanhouden bij het opmeten van mijn dak?

Onze configurator is zo ingesteld dat wij werken met de buitenmaten van het dak.
Bij de aanleg van de verschillende lagen zal je te maken krijgen met wat snijverlies. Door de buitenmaten van je dak op te geven zorgen wij ervoor dat je niet net te weinig materiaal geleverd krijgt.

Jij hoeft dus geen rekening te houden met snijverlies of reststukjes die je niet kunt gebruiken. Geef de buitenmaat op van jouw dak en je hebt genoeg materiaal voor jouw dak.

Wellicht handig dit ook bij de opgave van de maten in de configurator te vermelden.

Is het nodig om grind rondom het sedum te plaatsen?

Dit is afhankelijk van jouw type dakrand. TOPGROEN heeft de 3 meest voorkomende dakranden opgenomen in de configurator.

Alleen bij een dakrand met een kap (zink of aluminium of dergelijke) of bij een loodaansluiting (bijvoorbeeld de aansluiting van een uitbouw op de gevel van het hoofdgebouw) is grind echt noodzakelijk om capillaire werking (lekkage door ingroei of intrekken van vocht) te voorkomen.

Bij bijna alle andere dakranden is het toepassen van grind en een scheidingsprofiel een optie. Je kiest dit dan omdat je het mooier vindt.

Je kunt aan het einde altijd nog extra grind bestellen en toevoegen aan je winkelmand bij ‘extra artikelen’. 

Waarom moet ik de omtrek van mijn dak invullen?

De configurator berekent op basis van de omtrek van jouw dak hoeveel grind er benodigd is om een 10cm brede grindrand toe te passen als je daarvoor kiest. Het is daarom altijd belangrijk om ook de omtrek van je dak te weten. Wij leveren grind in zakken van 20 kilo. Eén zak van 20 kilo is voldoende voor een grindrand van 4 meter lang en van 10 cm breed.

Kunnen jullie het subsidie traject uit handen nemen?

Jazeker! Wij helpen u graag bij het aanvragen van uw subsidie. Wij zijn bedreven in de aanvragen en voor ons is het eenvoudig om de vragen die gemeenten stellen te beantwoorden. Kortom, wij helpen jou hier graag bij!

In de gemeente Utrecht zijn wij bevoegd om in opdracht en namens jou de subsidie aanvraag in te dienen en voor jou af te handelen.

Voor alle overige gemeenten in Nederland geldt dat wij jou graag adviseren en helpen bij het indienen van jouw subsidieaanvraag.

Bel of mail gerust voor meer informatie naar: 085-0407111 of info@topgroen.nl of kijk op onze pagina SUBSIDIE om te kijken of jouw gemeente subsidie beschikbaar heeft voor een groendak.
Staat jouw gemeente er niet tussen maar heeft jouw gemeente wel een subsidie regeling voor groene daken? Wij vinden het fijn als je dit met ons deelt, zo blijven wij up-to-date.

Mijn mat is niet volledig groen, wat moet ik doen?

Sedum is een natuurlijk product dat groeit op het land. Het kan heel soms wel eens voorkomen dat niet alles voor bij levering voor 95% bedekt is. Je kunt je reststukjes gebruiken om eventuele kale plekjes bij te stoppen. Zo is het hele dak voor 95% groen en kan het verder dicht gaan groeien op jouw dak.
Twijfel je? Maak dan even wat foto’s en stuur deze naar ons, dan kijken wij met je mee.