Een groen dak aanleggen: zo pak je dat aan

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een groen dak? Dan wil je ook dat het er zo snel mogelijk op ligt. Goed nieuws: een groen dak kun je vrij eenvoudig zelf aanleggen, met wat hulp van onze installatie-instructies en -video’s.

Ben je van plan jouw groene dak zelf aan te leggen? Lees dan de korte instructies op deze pagina.

Kom je er met de instructies niet uit? Of laat je jouw nieuwe groene dak liever door een specialist aanleggen? Geen probleem. Ons team van sedumdak-specialisten helpt je graag. Neem gewoon even contact op met TOPGROEN en we helpen je direct verder.

Plat of schuin?

Een plat dak tover je makkelijk om tot een groen dak. Op een plat dak is het eenvoudig en relatief veilig werken. Alles met een helling tot ongeveer 5 graden noemen we een plat dak. Daken met een steile helling, noemen we schuine daken. 

Een schuin dak omtoveren tot een groen dak is iets lastiger, omdat je dan wat minder makkelijk kunt werken en profielen aan de voorzijde zal moeten plaatsen. Deze profielen zijn geperforeerd om ervoor te zorgen dat regenwater makkelijk wegstroomt tijdens hevige regenval. Toch kun je ook op een schuin dak zelf je groene dak installeren.

Subsidie voor je groene dak

Wist je dat je bij veel gemeenten subsidie kunt krijgen voor het aanleggen van een groen dak? Je krijgt subsidie omdat groene daken veel voordelen bieden: 

  • Het verlaagt de omgevingstemperaturen in je woonomgeving;

  • Sedumplantjes zetten CO2 om in zuurstof;

  • Regenwater tijdens hevige buien wordt opgevangen en daardoor beter gereguleerd.

  • De biodiversiteit in steden en dorpen neemt toe.

  • Huizen met sedumdaken stijgen in waarde, wat de buurt ten goede komt.

De subsidie die je voor een groen dak kan krijgen loopt op tot wel 40 euro per vierkante meter. Uiteraard is dit afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Controleer daarom voorafgaand aan je beslissing om een groen dak aan te leggen wat de mogelijkheden zijn in jouw gemeente. 

Meer informatie over subsidie op groene daken vind je hier.

 

Een groen dak aanleggen begint met een goede voorbereiding

Zoals elke klus die je succesvol uit wil voeren, begint ook het groen maken van je dak met een goede voorbereiding. Er zijn 3 zaken waar je extra goed op moet letten voordat je aan de slag kunt.

  1. Voordat je je dak gaat vergroenen, moet je er zeker van zijn dat de dakconstructie stevig genoeg is om het groendak- of sedumcassettes te dragen. Weet je dit niet 100% zeker? Laat er dan alsnog een specialist naar kijken.

  2. Kijk ook naar waar de afvoerleidingen voor het regenwater zitten. En waar zitten eventuele elektriciteitsleidingen? Zorg ervoor dat deze goed bereikbaar blijven.

  3. Voordat je het groendak of de cassettes op het dak gaat plaatsen, moet het dak goed schoon zijn. Bladeren, vuil en eventuele losse dakbedekking moet je van tevoren verwijderen

Heb je deze voorbereiding klaar? Dan kun je beginnen met het aanleggen van je groene dak. Let nu wel op je persoonlijke veiligheid. Draag stevige schoenen, werkkleding en beschermende handschoenen. Zorg voor een ladder die je goed kunt vastzetten en die stevigheid biedt, voordat je het dak op gaat.

Groen dak aanleggen in 4 stappen

Het is tijd om het dak op te gaan. Als je in dit stadium nog vragen hebt, bel dan gerust met de sedumdak-specialisten van TOPGROEN. Neem de volgende stappen om lange tijd te kunnen profiteren van je groene dak:

1. Maak het dak goed schoon

Alvorens je het groendak gaat installeren is het belangrijk om het dak goed schoon te maken en watervrij. Dit betekent dat al het vuil zoals bladeren, takjes en stenen verwijderd moet worden. Ook plassen water moeten van het dak geveegd worden. Het is niet nodig om het dak droog te maken. Pas goed op met scherpe voorwerpen die het dak kunnen beschadigen.

 

2. Breng de wortelwerende folie aan (optioneel)

In bijna elke situatie begin je met het aanbrengen van wortelwerende folie op het dak. Je kunt deze stap overslaan als de dakbedekking zelf al wortelwerend is. Of als je een dubbelzijdige wortelwerende drainage gebruikt. Gewoon bitumen is niet wortelwerend. Let erop dat je het gehele dak bedekt met de folie en dat je de vellen minimaal 15 centimer laat overlappen. 

 

Wortelwerende folie maakt je dak niet waterdicht, maar kan een goede waterafvoer wel in de weg zitten. Zorg ervoor dat er openingen zijn voor de afvoer van regenwater, maar pas op met snijden op het dak, aangezien dat de dakbedekking kan beschadigen. De afvoer kun je bedekken met een bladvanger of bolrooster.

3. Afvoer en grind aanbrengen (optioneel)

Leg nu, indien je deze besteld hebt, de aluminium profielen op het dak. De profielen plaats je langs de dakgoot, waarna je de ruimte tussen de rand van het dak met grind vult. Houd deze strook ongeveer 10 cm breed en 4 cm hoog. Je hebt geen profielen nodig als je een hoge rechtopstaande of schuine rand op je dak hebt. Dit is vaak het geval bij daken rondom het huis zoals garages, uitbouwen en schuurtjes.

 

4. Afwatering en substraten

Nu is het tijd om de drainagestroken op de wortelwerende folie te leggen. Let erop dat de stroken elkaar iets overlappen. We maken het je graag gemakkelijk met de overlapstrook die je op de drainagerol aantreft.


Zorg ervoor dat de drainage het hele dak bestrijkt en breng openingen voor waterafvoer op de juiste plekken aan.

 

5. Vegetatiematten op je dak leggen

Het moment is daar: het is tijd om de sedummatten uit te rollen, bij te snijden en op het dak te plaatsen. Vul de overgebleven plekken op met de stukken vegetatiemat die je af hebt gesneden. Let op: zaag of snijd niet op je dakbedekking om schade te voorkomen!

 6. Afwerking van je groene dak

Gefeliciteerd, je hebt nu een groen dak. Het is tijd voor de afwerking. Geef je nieuwe sedummatten water met de tuinslang of tuinsproeier. Zorg ervoor dat de matten goed verzadigd zijn. Blijf ook de eerste 4 tot 6 weken sproeien, zodat de plantjes zich goed kunnen wortelen. Is dit eenmaal gebeurd, dan is je groene dak zo goed als onderhoudsvrij. 

Wat we je aanraden in het voor- en najaar nog te doen, is je groene dak bemesten. Meststoffen verkopen we in onze webshop.

Nu aan de slag met je groene dak

Ben je klaar om jouw dak groen te maken? Bij TOPGROEN bieden we alle producten die je hiervoor nodig hebt. Geen zorgen, via onze berekenmodule en configurator laten we je precies zien wat je in jouw situatie nodig hebt en wat niet.

Bereken nu de prijs van jouw groene dak

Heb je nog vragen over het vergroenen van je dak, over de matten of cassettes of over jouw dakconstructie? De sedumdak-specialisten van TOPGROEN staan voor je klaar. Je kunt ons elke werkdag tussen 9 en 18 uur bellen op 085-0407111. Mailen naar info@topgroen.nl kan ook.