Sedumdak kosten: wat betaal je voor een groendak?

Ga je een sedumdak kopen, en ben je benieuwd naar de sedumdak kosten? Bij TOPGROEN helpen wij je verder met al je vragen over de prijs van de verschillende sedum cassettes, sedummatten en accessoires. De producten uit ons brede assortiment aan sedum dakbedekking kun je aanschaffen voor verschillende prijzen. Maar, waar komt het prijsverschil vandaan en waar bestaan de kosten van een sedumdak uit? In dit artikel lees je er alles over.

De verschillende kosten sedumdak: cassettes

Er bestaan meerdere soorten sedumdaken en bij elk type horen andere kosten. Een cassette bevat alle benodigde lagen: de drainagelaag, waterbufferingslaag, filterlaag  en substraatlaag en de laag beplanting. Afhankelijk van het aantal vierkante meters, betaal je voor sedumdak tussen de 52,95 en 65,95 euro per vierkante meter. Voor de aanleg van dit type sedum dak heb je relatief weinig gereedschap nodig. Wel dien je accessoires zoals een boldraadrooster en beschermdoek te kopen. Bij eerdergenoemde prijs komt nog zo’n 2,95 per vierkante meter en per afvoer 15 euro. Ook iemand met weinig ervaring kan zelf een sedumdak met cassettes aanleggen.

Kosten sedumdak met vegetatiemat en afzonderlijke lagen

Wanneer je sedummatten koopt, hebt je ander gereedschap nodig. Wanneer je zelf geen ervaring hebt met een sedum dak aanleggen, maar je wel voor deze optie wilt gaan, neem dan contact op met TOPGROEN. Wij kunnen alles met je doornemen en je daarna een offerte op maat sturen.

Subsidie sedumdaken

Let op! In veel gevallen kom je in aanmerking voor subsidie om de kosten van een sedumdak te reduceren. Per gemeente verschilt de subsidie maar over het algemeen willen steden het aantrekkelijk maken om een groen dak aan te schaffen. Door een sedumdak bestellen laagdrempelig en betaalbaar te maken kunnen problemen met overbelasting van het riool en de opwarming van steden ingeperkt worden. Zowel je omgeving als jij hebt hier profijt van. De sedumvegetatie beschermt je dakbedekking. Wij weten inmiddels alles over subsidies voor groene daken. Laat ons weten in welke gemeente jij woont en wij kijken wat de mogelijkheden zijn. Kijk voor meer informatie over subsidies op de pagina (www.topgroen.nl/subsidie)

Wat zijn de prijsbepalende factoren?

Intensief of extensief dak 

Er bestaan verschillende soorten groendaken. Je hebt intensieve groendaken en extensieve groendaken. 

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken zijn groendaken die voornamelijk bestaan uit sedum, mos of lage kruiden. Dit klassieke groendak is makkelijk te onderhouden, doordat de sedumplantjes veel water in hun bladeren kunnen opslaan. Hierdoor is sedum bestand tegen extreem droge periodes, maar ook tegen hevige regenbuien. Bekijk hier onze extensieve sedum daken

Intensieve groendaken

Naast de klassieke sedumdaken heb je ook intensieve groene daken. Deze groene daken lijken eigenlijk meer op daktuinen en zijn begroeid met hogere en meer diverse beplanting. Dit zijn bij TOPGROEN de Wildflower, de Bees & Butterflies en Kruidensystemen.

Sedumdak kosten: onderhoud

Als je extensieve sedumdak (dit is het klassieke groene dak met vrijwel alleen sedum) eenmaal ligt hoeg je alleen de eerste vier tot zes weken jouw gloednieuwe sedumdak hoeven te besproeien met water zodat de plantjes goed kunnen wortelen. Daarna wordt het aangeraden om het sedumdak twee keer per jaar te bemesten met onze meststof

Onderhoud intensief groendak

Een intensief groendak is vergt wat meer onderhoud, omdat je deze ‘daktuin’ zult moeten verzorgen. Zo moet je in het najaar het dak maaien en het groenafval verwijderen. Verder moet ook dit intensieve groendak twee keer per jaar bemest worden.

Subsidie voor kosten van een sedumdak

Zoals eerder genoemd, kun je in de meeste gevallen subsidie krijgen voor je sedumdak. Deze subsidie kan oplopen tot wel 50%. De subsidie die je zal ontvangen, hangt af van de gemeente waar je in woont. Daarom is het belangrijk dat je bij jouw gemeente checkt hoeveel van de sedumdak kosten vergoed kunnen worden.

Waarom subsidie?

De meeste gemeenten geven een flinke subsidie voor sedumdak kosten omdat sedumdaken de stad mooi en gezond houden. Sedumdaken optimaliseren de leefomgeving voor de bewoners van een gemeente door fijnstof uit de lucht te halen, druk op de riolen te ontnemen tijdens heftige regenbuien en door CO2 uit de lucht te halen waardoor het klimaat in de stad koel blijft. Daarnaast is sedum ook enorm goed voor de biodiversiteit. Bijen en vlinders genieten van de nectar die sedum produceert. Een sedumdak biedt ook een geschikte leefomgeving voor allerlei andere insecten. 

Subsidie kosten sedumdak aanvragen in jouw gemeente

Als je benieuwd bent hoeveel van de kosten van een sedumdak jouw gemeente vergoedt kunnen worden kijk dan op deze pagina https://topgroen.nl/subsidie. Is dit een vastgesteld percentage gedurende het hele jaar. Het kan ook zijn dat er in het begin van het jaar een pot vrijkomt. In dat geval geldt; wie het eerst komt, die het eerst maalt. Wees er daarom snel bij om de subsidie van je sedumdak aan te vragen. 

Een offerte opvragen

Vraag gemakkelijk een offerte aan bij TOPGROEN. Als je een vraag hebt over de berekening of meer informatie wilt over de sedumdak kosten, kun je gemakkelijk contact met ons opnemen. Dit kun je doen door ons te bellen op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 op 085-0407111. Je kunt ook altijd mailen naar info@topgroen.nl. Wij beantwoorden je mail zo snel mogelijk. 

https://www.topgroen.nl/offerte