Een sedumdak aanleggen: snel, gemakkelijk en professioneel

Heb je voor een sedumdak van TOPGROEN gekozen? Dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk installeren op jouw dak. Ben je een handige klusser of heb je zin in een project? Een sedum dak aanleggen kun je met behulp van onze instructies gemakkelijk zelf doen. Ga je zelf een sedumdak aanleggen? Dan kun je de instructievideo’s op deze pagina bekijken.

Kies een product waarvan je de installatieinstructies wilt bekijken.

Als je er zelf niet uitkomt, helpt ons team van professionele sedumdak installateurs je graag verder zodat jij je sedumdak zelf aanleggen kunt. TOPGROEN heeft de belangrijkste stappen voor je onder elkaar gezet.

Sedumdak zelf aanleggen: begin goed met de juiste voorbereiding

Als je jouw nieuwe sedum cassettes zelf gaat installeren, zijn er een aantal voorbereidingen dat je moet treffen. Ten eerste is het belangrijk dat je zeker weet dat je dakconstructie de sedumcassettes kan dragen. Wil je jouw sedumdak aanleggen, maar heb je nog geen specialist laten kijken naar de dakconstructie? Doe dit dan alsnog. Ook kun je tijdens de voorbereiding alvast kijken waar de afvoerleidingen zijn van het dak. Zorg er daarnaast voor dat de elektriciteit en het water goed toegankelijk blijven. Als laatste stap veeg je het dak goed schoon. Zorg er ook voor dat je de hoeken van het dak ontdaan hebt van al het vuil, losse dakbedekking en oneffenheden. Nu kun je beginnen met de vervolgstappen van het sedum dak aanleggen. 

Veiligheid

Zorg ervoor dat je van tevoren de juiste veiligheidsmaatregelen hebt getroffen. Denk dan bijvoorbeeld aan het neerzetten van een stevige trap. Daarnaast raden we aan om altijd de juiste werkkleding te dragen. Een juiste uitrusting bestaat uit beschermende handschoenen, stevige schoenen en een lange broek.

Het sedum dak aanleggen in 4 stappen

Als alle voorbereidingen getroffen zijn kun je het sedumdak aanleggen. Dit kun je het beste doen door de volgende stappen te volgen. Twijfel je of je de voorbereidingen goed hebt uitgevoerd? Controleer alles dan nog een keer. Neem bij vragen contact op met TOPGROEN. Het is beter om nu je vragen te stellen dan achteraf, wanneer de matten al liggen en je ontdekt dat je een foutje hebt gemaakt.

1. Wortelwerende folie aanbrengen op je dak (optioneel als je deze hebt besteld)

Als eerste begin je met het aanleggen van de wortelwerende folie. Zorg ervoor dat je het gehele dak bedekt als je jouw sedumdak zelf aanleggen gaat. Om de wortelwerende folie dekkend aan te leggen, is het belangrijk dat je de vellen minimaal 5 centimeter laat overlappen. Om ervoor te zorgen dat de dakafvoer het water kan blijven afvoeren, snijd je hier met een stanleymes of schaar openingen voor in de folie. Doe dit niet rechtstreeks op het dak want dan snijd je zo een scheur in je dak bedekking. 

2. Afvoer en grind aanbrengen (optioneel als je deze hebt besteld)

Nu kun je beginnen met het leggen van de aluminium profielen aan de rand van waar je jouw sedum dak aanleggen gaat. Verbind deze profielen door middel van verbindstukken. Heb je een dakgoot en geen afvoer? Plaats dan de profielen met sleuven langs de dakgoot. Nu kun je de ruimte tussen je dakrand en het aluminiumprofiel met grind vullen, dit moet ongeveer een laag van 4 cm zijn en een strook van 10 cm breed. 

3. Afwatering en substraten

Leg de drainagestroken boven op de wortelwerende folie, de stroken moeten elkaar ietwat overlappen. Dan kan eenvoudig met de overlap strook die aanwezig is op de drainagerol. Bedek je hele dak met drainage en snijd ook nu weer de openingen op de plek waar de afvoer zit. Dit kun je weer het best doen met een stanleymes. Nu kun je beginnen met het leggen van de substraatmatten. Moet je iets bijsnijden? Doe dit dan met een snijmes. 

4. Vegetatiematten leggen

Ga je zelf een sedum dak aanleggen, dan is dit het moment waar je natuurlijk het meest naar uitgekeken hebt: het leggen van je sedummatten. Rol de vegetatiematten achter elkaar uit en snijd de vegetatiematten bij waar dit nodig is. Je kunt overige open stukken opvullen met overgebleven vegetatiemat. Zo krijg je geen kale plekken.

5. Afwerking na je gloednieuwe sedumdak aanleggen

Een belangrijk aspect tijdens het proces van je sedum dak zelf aanleggen, is de afwerking. Hierbij geef je jouw nieuwe sedum vegetatiematten water met een tuinslang of een andere sproeier. Ga net zo lang door met het bewateren van de matten totdat de mat en het steenwol onder de vegetatiemat verzadigd zijn. Na de aanleg van het sedumdak, zul je het dak de eerste vier tot zes weken moeten bewateren. Dat moet je vier tot zes weken doen omdat de sedumplantjes zich opnieuw moeten wortelen. Na die periode is je sedumdak nagenoeg onderhoudsvrij. In het voorjaar en najaar adviseren wij je om je sedumdak bemesten. Dit kun je eenvoudig bestellen in onze webshop: https://www.topgroen.nl/accessoires/meststof 

Gemakkelijk een sedum dak aanleggen op een plat dak

Wil je een sedumdak zelf aanleggen op een plat dak? Dan kan je erg gemakkelijk een sedumdak aanleggen. Een plat dak is ideaal, omdat je gemakkelijk en relatief veilig aan het werk kunt. Zo heb je minder risico om van de trap te vallen omdat je gemakkelijk rond kunt lopen op het dak. Een plat dak is een dak met een eventuele helling tot ongeveer 5 graden. Alles met een steilere helling wordt een schuin dak genoemd. Ga je een sedumdak aanleggen op een schuin dak, dan is dit iets gecompliceerder.

Sedum dak aanleggen voor een schuin dak

Er zijn een aantal kanttekeningen waar je over na moet denken bij een sedumdak aanleggen op een schuin dak. Als je dak tot 5 graden schuin is, kun je een sedumdak aanleggen zonder gebruik te maken van een profiel. Heb je een dak dat schuiner afloopt dan 5 graden? Dan zul je aan de voorzijde een L-profiel moeten plaatsen. Het L-profiel is geperforeerd waardoor het overtollige water tijdens hevige regenbuien kan wegstromen.

Meer weten over sedum dak zelf aanleggen?

Het kan zijn dat je bij het sedumdak aanleggen tegen problemen aanloopt. Dit kan zijn omdat je vragen hebt over de vegetatiematten, over jouw dakconstructie of over het gereedschap. Voor al je vragen staat TOPGROEN voor je klaar. Je kunt ons bereiken voor hulp of advies op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 op 085-0407111. Voor minder dringende vragen mag je ons ook altijd mailen op info@topgroen.nl wij beantwoorden je mail dan zo snel mogelijk.