Groen dak aanleggen

Denk je na over een groen dak aanleggen na? Nu is het moment om voor een groen dak te kiezen. Daar zijn meerdere redenen voor. Veel gemeentes geven momenteel subsidie voor een groendak aanleggen. Met behulp van onze duidelijke installatie video’s kun je prima zelf groene daken aanleggen. Steden warmen steeds verder op, de insectenpopulatie neemt af en helaas zijn er steeds vaker overstromingen. Wist je dat een groen dak bijdraagt aan de oplossing van al deze problemen?

Dit artikel vertelt je waar je rekening mee moet houden bij een groen dak aanleggen.

Voorbereiding voor groen dak aanleggen

Je kunt heel goed zelf een groen dak aanleggen. Het belangrijkste hiervoor is dat je het juiste groene dak besteld en dat je goed doorneemt wat er allemaal bij komt kijken zodat je weet wat je moet doen. Voor we wat dieper ingaan op de aanleg van een groen dak delen we eerst onderstaande informatie om antwoord te geven op: wat heb je nodig voor een groen dak aanleggen?

Juiste groen dak voor draagvermogen dak kiezen

Uiteraard heb je voor een groen dak planten zoals sedum plantjes nodig. Bij een groen dak bestellen let je op het verzadigde gewicht van de sedum systeem, dit mag niet zwaarder zijn dan het draagvermogen van jouw dak. Weet je niet wat het draagvermogen van jouw dak is? Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee.

Subsidie voor groen dak aanvragen

gemeentes geven vaak subsidies voor een groendak aanleggen. Per gemeente kan de subsidieregeling voor groene daken anders zijn. Onderdelen waarop de gemeente de subsidie kan baseren zijn onder andere type vegetatie, oppervlakte en de minimale wa­ter­ber­gings­ca­pa­ci­teit. Het is verstandig het groen dak bij een gespecialiseerd bedrijf als TOPGROEN te kopen. Bij een vegetatiedak aanleggen kun je voor een groendak extensief of intensief kiezen. Een extensief dak bestaat voornamelijk uit sedum plantjes, een intensief groen dak bestaat ook uit grotere planten. Bij TOPGROEN weten alles over de mogelijkheden wat betreft subsidies. Neem contact met ons op voor meer informatie over de subsidie mogelijkheden in jouw gemeente.

Groen dak aanleggen, dak controleren

Op bijna alle daken kun je groene daken aanleggen. Op ieder plat dak kun je in principe sowieso een sedum dak aanleggen. Wel is het belangrijk dat je controleert hoe oud de dakbedekking is. Dakbedekking zoals bitumen of EPDM kan ongeveer 20 tot 25 jaar meegaan. Het is belangrijk dat je vooraf altijd een goede dakinspecite doet waarin je de staat van je dakbedekking controleert. Dit kan je ook door Topgroen uit laten voeren. Bij oudere daken, of daken in slechte staat is het verstandig om de dakbedekking eerst te vervangen alvorens er een groendak op te installeren. Tegenwoordig wordt in plaats van bitumen ook vaak EPDM gebruikt. Een groen dak op EPDM aanleggen is dan ook goed mogelijk.

Verschillende manieren van een groendak aanleggen

Er bestaan twee methodes voor een groen dak aanleggen. Dit zijn groen dak cassettes en sedummatten. Voor beide methodes is de aanleg van het groene dak anders. Voor cassettes is dit het makkelijkste, terwijl voor een vegetatiemat aanleggen je meer handelingen moet doen. Op de pagina over sedumdaken aanleggen, vertellen we je stap voor stap wat je moet doen bij groene daken aanleggen. Onderstaand in het kort de uitleg, je kunt ook gratis onze video groen dak installeren bekijken bij de pagina: https://www.topgroen.nl/installatie

Hierin hebben we per systeem duidelijke instructie video’s gemaakt waardoor je eenvoudig zelf je dak aan kunt leggen.

Sedum cassettes aanleggen

Sedum cassettes noemen we ook wel ‘Sedum mix trays’. Nadat je het dak schoongemaakt hebt, het beschermdoek hebt uitgerold en de hemelwaterafvoer hebt vrijgemaakt, kun je de trays plaatsen. Voor een sedumdak aanleggen met cassettes heb je aan een zaag, schaar en ladder voldoende. Wij adviseren om altijd een installatie pakket erbij te bestellen wat bestaat uit een stanleymes, rolmaat, handschoenen en draagtas.

Groen dak aanleggen met vegetatiematten

Bij het aanleggen van een groendak met vegetatiematten komt ietsje meer kijken. De eerste stap is hetzelfde als bij de trays te weten; het dak schoonmaken en de hemelwaterafvoer vrij maken. De tweede stap is het uitrollen van de drainagemat. Op deze drainagemat kun je vervolgens optioneel de randprofielen plaatsen als je deze erbij hebt besteld. Als je deze hebt besteld dan breng je na het plaatsen van de profielen een strook grind aan tussen de dakrand en het randprofiel (dit kan eventueel ook later nog). Vervolgens kun je beginnen met het aanbrengen van de substraatrol. Dit is de laag waar de planten uiteindelijk in gaan wortelen. Tot slot kun je de vegetatiematten gaan uitrollen. Je hebt aan gereedschap het volgende nodig: ladder, zaag en een mes. Dit zit standaard in onze installatie kit welke je hier kan bestellen: https://www.topgroen.nl/accessoires

Wanneer een groen dak aanleggen?

Wanneer een groen dak aanleggen? Je kan een groen dak het gehele jaar aanleggen. Wel is het voor de sedum planten het beste om dit in de lente of herfst te doen. In de zomer kan het te droog zijn waardoor de planten uitdrogen voordat ze goed geworteld zijn. In de winter kan het koud zijn en groeien de zullen de planten minder hard groeien. Een sedumdak in de winter aanleggen kan alleen als het niet vriest. Na het groene dak aanleggen dien je deze de eerste 4 weken water te geven. Water geven doe je ook in de zomer als er langdurige droge periodes zijn.

Groen dak gewicht

Hoe zwaar is een groen dak? Een intensief groen dak, dus met intensievere beplanting, kan zo’n 225 kg per vierkante meter wegen. Een sedumdak is lichter en weegt tussen de 45 kg en 60 kg per vierkante meter. Dit is het gewicht in verzadigde toestand dus als de planten water opgenomen hebben. In principe kan een sedumdak geplaatst worden op daken waar je als volwassene overheen kan lopen. Voor minder sterke constructies raden wij het Sedum Mix Light systeem aan. Dit is met een gewicht van 45 kg per vierkante meter ideaal voor een overkapping, tuinhuis, schuur, garage of dakkapel.

Groen dak aanleggen kosten

Met welke kosten voor een groen dak aanleggen dien je rekening te houden? Bij een groen dak aanleggen zijn er kosten voor de groene dakbedekking. Bekijk voor de kosten onze producten pagina. Bij de vegetatiematten zijn zaken nodig als een drainagemat, substraat en eventueel profielen en grind. Dit wordt standaard meegeleverd bij Topgroen als je voor een pakket kiest. Wanneer je vragen hebt over de mogelijke kosten van een groendak neem dan gerustn contact met ons op. We helpen je graag op weg of maken een offerte voor een groendak aanleggen op.