Groen dak kosten

Hoeveel kost een groen dak? Om een beeld te krijgen van de totale groen dak kosten, is het goed om de prijsbepalende factoren te kennen. Deze zijn: het type systeem, de soort vegetatie, de oppervlakte, de kosten voor aanleggen, de aftrek van een eventuele subsidie, zelf aanleggen of laten aanleggen en benodigde materialen. Voor de beplanting worden de kosten groen dak per m2 aangegeven. Daarnaast zijn er eenmalige en terugkerende groen dak kosten. Laten we beginnen met het antwoord op: uit welke kosten bestaat een groen dak?

Waaruit bestaan de kosten groen dak?

In de inleiding hebben we kort de factoren genoemd. We gaan nu gedetailleerd kijken naar waar de groen dak kosten uit bestaan. De genoemde kosten zijn een indicatie, hier is nog geen subsidie in verrekend of kosten voor aanleg en benodigd gereedschap in meegenomen.

Kosten groen dak per systeem: cassettes

Er bestaan twee systemen voor een groen dak aanleggen: cassettes en vegetatiematten. Voor sedum cassettes dien je rekening te houden met een prijs tussen de 52,95 euro en 65,95 euro. Dit zijn de groen dak kosten per m2. De eerstgenoemde prijs is een indicatie voor daken met een kleinere oppervlakte dan 25 m2 en de tweede vanaf 100 m2. Bij Topgroen is alles gestaffeld, dat betekent hoe meer je besteld hoe goedkoper het wordt. Daarnaast kun je eenvoudig en gratis eenvoudig zelf je kosten berekenen via onze configurator: https://www.topgroen.nl/berekenen/sedumdaken/sedum-mix-tray

Cassettes zijn overigens heel makkelijk zelf te installeren.

Kosten groen dak per systeem: vegetatiematten

Naast cassettes bestaan er vegetatiematten. De aanleg hiervan bestaat uit losse lagen. De kosten groen dak met vegetatiematten variëren van 43,95 euro tot 54,95 euro. De eerstgenoemde prijs is een indicatie voor daken met een kleinere oppervlakte dan 25 m2 en de tweede vanaf 100 m2. Bij Topgroen is alles gestaffeld, dat betekent hoe meer je besteld hoe goedkoper het wordt. Daarnaast kun je eenvoudig en gratis eenvoudig zelf je kosten berekenen via onze configurator: https://www.topgroen.nl/product/sedumdaken/sedum-mix-light

Kosten groen dak per m2: extensief of intensief groen dak

We hebben nu het type groen dak besproken. Nog een belangrijk verschil in kosten per m2 is het soort groen dak. Er bestaan wederom twee soorten: extensieve daken en intensieve daken. Een sedumdak is extensief en geeft de laagste kosten groen dak. Een intensief groen dak bevat meer soorten planten en grotere planten. Een intensief groen dak wordt ook wel daktuin genoemd. De groen dak kosten per m2 zijn hoger en ook het onderhoud vergt meer tijd.  

Subsidie groen dak

Je weet nu wat de kosten van een groen dak zijn en dat deze afhangen van het type groen dak en het soort beplanting. Deze kosten hoeven veel mensen niet volledig te betalen. Veel gemeentes hebben subsidies voor groene daken. In sommige gemeentes krijg je tot wel 50% van de vierkante meter prijs gesubsidieerd. Er is doorgaans een maximum aan de tegemoetkoming in kosten groen dak per m2 en aan de totale kosten. Bekijk onze subsidie pagina en bekijk of jouw gemeente subsidie geeft: https://www.topgroen.nl/subsidie

Voorbeeld gemeente Amsterdam groen dak subsidie:

De gemeente Amsterdam heeft op het moment van schrijven een subsidie van 50% met een maximum van 30 euro per m2 voor groene daken met een wateropslagcapaciteit van 30 liter per m2 en een maximum van 50 euro per m2 voor een wateropslagcapaciteit van meer dan 50 liter per m2. Voor intensieve groene daken is de maximale vergoeding per m2 10 euro hoger. Per gemeente en per periode kunnen subsidies anders zijn. Informeer bij jouw gemeente wat de mogelijkheden voor subsidies zijn. Geeft jouw gemeente geen subsidie? Neem dan contact met ons op. Soms is subsidie of korting alsnog mogelijk.

Kosten groen dak aanleggen

De kosten en subsidies zoals we besproken hebben zijn voor het groen dak zonder installatie. De kosten aanleg sedumdak of intensief groen dak bestaat met name uit arbeidsloon. Afhankelijk van de oppervlakte van het dak en de regio zullen installatiekosten afwijken. Om weer het voorbeeld van het dak van 30 vierkante meter te nemen, daarbij is 650 euro een indicatie van de kosten om het groen dak aan te leggen. Factoren als de hoogte van het dak en afstand tot waar de spullen geleverd moeten worden, zijn van invloed op de prijs. Bij het kiezen tussen zelf een groen dak aanleggen en dit laten doen, moet je de kosten voor benodigdheden erbij berekenen. Je hebt altijd een goede ladder nodig. Een goede ladder kost al snel 600 euro. Verder heb je onder andere een zaag, mes, bezem, ijzerzaag en tuinslang nodig. De totale kosten als je alles moet kopen, komen vaak ongeveer overeen met het uitbesteden.

Wat levert een groen dak op?

We hebben het gehad over de kosten en subsidies. Maar wat levert een groen dak op? Een groen dak isoleert en helpt in de winter de warmte binnen te houden en in de zomer de warmte buiten. Het groendak beschermt de dakbedekking tegen weersinvloeden zoals uitdroging, ozon en temperatuurverschillen waardoor deze tot wel 2x zo lang mee kan gaan (40/50 jaar).

Isolatiewaarde van groene daken

De isolatiewaarde van groene daken varieert tussen de 0,7 en 1 R-waarde. Hiermee is het effect op de warmte binnenhouden bescheiden, maar het effect op de hitte in de zomer buiten houden vrij groot. De planten houden de warmte van de zon goed tegen waardoor in de zomer nog maar zo’n 13% opwarming van de dakconstructie plaatsvindt. Voor de zomer kunnen groene daken een besparing brengen in de kosten van energie om het huis of pand te verkoelen zoals airco’s.

Met welke onderhoudskosten groen dak rekening houden?

Het onderhoud van een (extensief) sedum groendak is niet veel maar het is wel belangrijk dat het goed en met regelmaat gebeurd. Een intensief dak vergt meer onderhoud vanwege de intensievere beplanting die harder groeit dan sedum. Zowel intensieve als extensieve groen daken moeten 2x per jaar bemest en onderhouden worden. Wij kunnen dit onderhoud voor u uit handen nemen. Op deze pagina leest u meer over waar het onderhoud uit bestaat en welke kosten dit met zich meebrengt. https://www.topgroen.nl/artikel/onderhoudsbeurt-15.

Kosten groen dak berekenen

Bekijk onze groene daken en bereken voor jouw dak de kosten. Of neem contact op voor een offerte op maat.