De bestsellers van TOPGROEN

Even voorstellen

Mijn naam is Daniël Schoenmaker en ik ben sinds vorig jaar werkzaam bij Topgroen. Vanaf dit jaar zal ik namens Topgroen maandelijks gaan bloggen.

 

Zelf ben ik vorig jaar april in de wondere wereld van groene sedum daken gestapt en dit bevalt uitermate goed. Dit jaar zal ik proberen jullie mee te nemen in wat ik tot dusver allemaal heb geleerd over groene daken en waar Topgroen zich mee bezig houdt. De wereld van groene daken is namelijk hard groeiende en er zijn veel ontwikkelingen in de branche. Tevens zijn er nogal wat vragen die opkomen bij de orientatie en aanschaf van een groendak. Door mijn ervaringen met jullie te delen hoop ik dat mensen beter beslagen ten ijs komen bij de oriëntatie voor een groendak. 

 

Vandaag neem ik jullie mee in de 3 meest verkochte systemen van Topgroen en welk systeem je het beste kan toepassen op de verschillende daken.

 

Sedum mix Light

Dit systeem is het lichtste systeem dat wij verkopen en is echt ontwikkeld voor eenvoudige geconstrueerde daken. Hierbij kunnen jullie denken aan zelfgebouwde schuren, overkappingen of bijvoorbeeld een fietsenhok of kippenren. Doordat het licht gewicht systeem maar een verzadigd gewicht heeft van 45k per m2 is het goed toepasbaar op eenvoudige gebouwde daken zoals schuren.  

 

Sedum mix Standaard

Dit sedum mix standaard systeem lijkt erg veel op het light systeem. Het enige verschil tussen deze twee systemen is de dikte van de substraatlaag. Dit is de laag waar het sedum zich in gaat wortelen en dus ook haar water vandaan haalt. De substraatlaag is bij dit systeem 4cm dik en bij het Light systeem 2cm dik. Dit betekent dat de sedum plantjes zich 4cm diep wortelen bij het Standaard systeem waardoor het gedurende langere droge perioden meer water buffert en dus beter overleeft en dus minder onderhoud (water) nodig heeft. Het standaard systeem is geschikt voor praktisch elk type dak tot een helling van 15 graden en weegt verzadigd 55-60kg per m2. Denk hierbij aan denken van een garage, uitbouw, carpoort, dakkapel, overkapping, schuur of anders.

 

Sedum mix Tray

De sedum mix trays zijn kant-en-klare bakken voorbegroeid met 10-12 verschillende soorten sedums. Deze trays zijn verkrijgbaar in 2 verschillende maten, namelijk een tray van 0.45cm*0.45 cm en 0.49*0.49 cm. De trays zijn eenvoudig in elkaar te schuiven en ook weer los te koppelen. Het voordeel van dit systeem is dat de installatie van Trays zeer eenvoudig is snel te realiseren. Een klein nadeel is dat je de randen van de trays altijd kan blijven zien, ook tussen het groen door. Verzadigd wegen deze trays 60-65kg per m2 en ze zijn toepasbaar op alle soorten daken tot 25 graden hellingshoek. Denk hierbij aan denken van een garage, uitbouw, carpoort, dakkapel, overkapping, schuur of anders.

 

Bovenstaande informatie is bedoeld om een beter beeld te geven welk systeem je het beste toe kan passen op de verschillende daken en wat de grootste verschillen zijn. Voor meer informatie per product verwijs ik jullie naar onze producten pagina waar de factsheets met alle details te downloaden zijn.

 

In het volgende blog vertel ik meer over het onderhoud aan groene sedum daken.