Waarom een groen dak?

 

Heb je bij jou in de buurt wel eens een groen dak gezien? Die kans is aardig groot. Gemeenten geven momenteel subsidies voor groene daken. Vraag je je af waarom een groen dak voordelen biedt? Of ben je benieuwd naar waarom een sedumdak zo populair is? Op deze vragen geven wij van TOPGROEN graag antwoord. Wij zijn specialist in groene daken en hebben inmiddels in vrijwel iedere gemeente een groen dak aangelegd. In dit artikel lees je de redenen waarom een groen dak, en dan met name een sedum dak, zo’n goede keuze is. Zowel voor jezelf als voor het milieu zitten er voordelen aan.

Waarom een groen dak aan laten leggen?

Laten we direct langs de belangrijkste redenen voor groene daken aanleggen gaan. Zoals iedereen weet gaat het momenteel niet goed met het klimaat. Diverse gebieden kampen of met droogte en hitte of met een overvloed aan regen wat tot overstromingen kan leiden. Door de vele bebouwing kan water geen kant op, behalve het riool in. Als er teveel regen in een korte periode valt dan kunnen riolen overstromen. In droge perioden is er weer een tekort aan water waardoor de lucht droog wordt. Een groen dak kan deze problemen oplossen. Naast het voordeel voor het milieu zijn er nog andere voordelen voor mens en dier. Een groen dak ziet er daarnaast natuurlijk erg mooi uit.

Waarom een sedumdak?

Sedum is een ongelofelijk bijzonder plantje. In tijden van regen kan de plant enorm veel water opnemen. In droge tijden gebruikt de plant dit water om te overleven. Door het vasthouden van dit vocht, stroomt er een stuk minder water rechtstreeks het riool in. In droge tijden blijft de lucht koeler en vochtiger door het verdampen van water. Dit is ook een reden waarom een sedumdak erg goed is voor het milieu. Het verbetert de leefomgeving voor mens én dier. Sedum heeft heerlijke bloemen die lekker ruiken en die insecten aantrekken. Waarom een sedumdak veel gekozen wordt heeft onder andere te maken met de zoete geur van sedum in de lucht en het zachte gezoem van bijtjes; dat klinkt toch goed? Er zijn daarnaast nog meer voordelen!

Wat zijn voordelen van een groendak?

Een groen dak is goed voor het klimaat en biedt een fijne leefomgeving voor insecten. Wat zijn nog meer voordelen van een groendak? De laag vegetatie op het dak voorkomt dat dakbedekking snel uitdroogt in de felle zon. Ook UV straling wordt tegengehouden door de dikke laag planten. In de regel kan een groen dak de levensduur van dakbedekking verlengen. Daarnaast helpt de isolerende laag de warmte in de zomer buiten te houden. Hoewel de aanleg van een groen dak uiteraard een investering vergt, kun je het na verloop van jaren terugverdienen. Dat is waarom een groen dak voordeliger is dan men vaak denkt.

Hoeveel bespaart een groen dak?

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag “Hoeveel bespaart een groen dak?”, maar we zullen het proberen. Er zijn voorbeelden waarbij een dak met bitumen twee keer zolang mee ging door het aanbrengen van een groen dak. Een groen dak kan je woning of pand soms wel vier graden koeler houden doordat de dakbedekking niet warmer wordt dan 5 graden ten opzichte van de buitenomgeving. Dit betekent dat de airconditioning minder hard hoeft te werken. Er zijn dus zeker redenen waarom een groen dak gekozen kan worden om kosten te besparen. Voor een exacte berekening zouden we jouw situatie moeten kennen. Neem daarom gerust contact op met een specialist van TOPGROEN om dit te bespreken. Naast de potentiële besparingen zijn er ook onderhoudskosten waar rekening mee gehouden moet worden.

Onderhoud groen dak

We hebben inmiddels al een aardig beeld gegeven van waarom een groen dak zoveel voordelen biedt. Wat we nog niet hebben vermeld, is dat er verschillende soorten groene daken zijn. Er zijn intensieve en extensieve groene daken. Wat is het verschil? Een extensief groen dak is een dak met overwegend veel sedum. Een intensief groen dak bevat veel meer soorten planten en bloemen en zal daardoor meer onderhoud vergen. Dit is een reden waarom een sedumdak dat extensief is meer gekozen wordt dan intensieve groene daken.

Waarom een sedumdak variërend onderhoud vergt

Voor een extensief sedum dak is twee keer per jaar het dak op gaan voldoende, dat laat zien waarom een sedumdak eenvoudig te onderhouden is. Je doet een inspectie, haalt onkruid weg en voorziet deze van mest. De kosten voor onderhoud lopen, afhankelijk van de grootte van het dak, op tot enkele tientjes per jaar. In langdurige droge periodes kan het zijn dat je de planten vaker water moet geven, maar dit is alleen als het wekenlang niet regent. Voor een intensief groen dak met andere soorten planten kan water geven vaker nodig zijn. De planten moeten daarnaast ook gesnoeid worden wat tot meer onderhoud leidt. Hieruit blijkt waarom een groen dak dat weinig onderhoud vergt vaker wordt gekozen.

Laat de constructie beoordelen

Bij het aanleggen van een groen dak is het belangrijk om de constructie te beoordelen. Een reden waarom een groen dak aan laten leggen niet altijd mogelijk is, kan zich voordoen als de constructie niet toereikend is. Win in ieder geval advies bij ons in voordat je een groen dak plaatst. Niet alle daken of constructies zijn geschikt. Indien het groene dak professioneel aangelegd wordt, bieden groene daken alleen maar voordelen.

Wat kost een groen dak?

Wil je de kosten van een groen dak online bereken? Dat kan, kies je groene dak en je wordt vanzelf door de stappen geleid. Ben je op zoek naar groen dak voor een schuur? Kies voor schuren en lichte constructies onze Sedum mix light. Is de plek moeilijk te bereiken of klein? Kies dan bijvoorbeeld voor sedum cassettes. Deze kun je gemakkelijk zelf installeren. Het zelf kunnen aanleggen houdt de groen dak kosten overigens laag. In de online offerte tool kun je zelf alles aangeven en meteen de prijs zien. Probeer het vandaag nog!

 

Je weet nu waarom een groen dak zo populair is en waarom een sedumdak veel gekozen wordt. Mocht je toch nog een vraag hebben, neem dan gerust contact met ons op.