Wat is een intensief groen dak?

Als je van plan bent een groendak aan te leggen, wil je dat natuurlijk wel direct zo goed mogelijk aanpakken. Je zult dan vast gezien hebben dat er een extensief en een intensief groendak bestaat. Maar wat is een intensief groen dak? De term intensief komt van het hogere onderhoudsniveau dat dit dak heeft ten opzichte van een extensief groendak. Als specialist in groene daken geeft TOPGROEN graag antwoord op de vraag: wat is een intensief groen dak? Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Wij leveren zowel intensieve als extensieve groene daken. Daardoor kunnen we een goed beeld geven van de verschillen tussen extensieve en intensieve groene daken.

Om te beginnen: wat is een intensief groendak precies?

Voordat we in de verschillen duiken en het onderhoud bespreken leggen we graag uit wat een intensief groendak is. Een intensief groen dak is een vorm van groendak bedekking met andere vegetatie dan alleen sedumplanten. Extensieve groendaken bestaan vrijwel alleen maar uit sedumplanten, terwijl intensieve groendaken ook andere planten, bloemen, kruiden en andere soorten groen kunnen bevatten. Een intensief groen dak is daardoor meer te vergelijken met een daktuin dan een sedumdak. Er zijn meer keuzemogelijkheden voor intensieve groene daken dan voor extensieve. Zo heeft TOPGROEN onze Wild Flower, Bees and Butterflies en Sedum Kruiden mix. We vertellen er graag meer over en leggen je uit waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

Het gewicht van een intensief groendak

Voor een intensief groendak is dit 220 tot 225 kg per vierkante meter. Je dakconstructie moet dit dus wel kunnen dragen. Voor een houtskelet constructie is een intensief groendak vaak te zwaar. Bedenk je ook dat voor het onderhoud iemand over het dak moet lopen. Dit zorgt weer voor extra gewicht op het dak. Voor panden met een dakconstructie van beton zal een intensief groendak eerder mogelijk zijn.

Semi-intensief groendak

Vind je het een lastige keuze om voor een extensief of intensief groendak te kiezen? Dan is er ook een semi-intensief groendak. Om alle mogelijkheden door te nemen, kun je gerust contact met ons opnemen. We kunnen dan uitgebreid bespreken wat jouw wensen en de mogelijkheden zijn. Ongeacht welke beplanting je kiest, zul je een intensief groendak altijd meer moeten onderhouden dan een groendak met alleen sedum. Een sedumdak met een kruiden vegetatiemat zal echter minder onderhoud vergen dan de Bees and Butterflies vegetatiemat, waardoor je het als een semi-intensief groendak kunt zien. We nemen de mogelijkheden graag telefonisch met je door.

Subsidie voor een intensief groendak

Voor groendaken worden door veel gemeentes subsidies verstrekt. Daarbij wordt er wel onderscheid gemaakt tussen een intensief groendak en een sedumdak. Een extensief groendak haalt namelijk niet altijd de minimale waterbergingscapaciteit die vereist is voor subsidie. Per gemeente verschillen de voorwaarden voor subsidies. Bekijk onze pagina over subsidies voor meer informatie.