Wat is een extensief groen dak?

 

Wanneer je een groen dak zoekt, kom je de termen intensief en extensief groendak tegen. Wat is een extensief groen dak? In het kort: een extensief groendak is groendak dat weinig onderhoud nodig heeft. Extensief heeft in deze context dezelfde betekenis als in de landbouw: je hoeft minimaal in te grijpen en kunt de natuur het werk laten doen. Bij een groendak zal dit voor veel mensen als muziek in de oren klinken; je gaat immers niet zoals in een normale tuin zomaar met de kruiwagen het dak op! Het tegenovergestelde van een extensief groendak is een intensief groen dak. De verschillen tussen beide, de voor- en nadelen en de mogelijkheden lees je in dit artikel: Wat is een extensief groen dak?

De eigenschappen van een extensief groendak

Laten we beginnen met de eigenschappen van een extensief groendak te benoemen. Wat is een extensief groen dak? Dit type dak bestaat voornamelijk uit sedumplantjes. Daardoor worden ze ook wel sedumdaken genoemd. Deze groene dakbedekking wordt gemaakt in twee uitvoeringen: in de vorm van sedumcassettes en sedummatten. De wateropslagcapaciteit is ongeveer 40 liter per vierkante meter. Het verzadigde gewicht van een extensief groendak met sedum is ongeveer 55-60 kg per vierkante meter. Hoewel alle sedumdaken onder extensieve groendaken vallen, zijn er wel verschillende uitvoeringen.

Hoe dik is een extensief groendak?

De dikte van een extensief groendak verschilt per variant. De TOPGROEN sedum mix light heeft een drainagelaag met een dikte van 20 mm, een substraat van 20 mm en een sedummat van 30 mm. Dit zijn afmetingen bij benadering en ze kunnen verschillen wanneer het droog of nat is. In totaal is de dikte ongeveer 60-80 mm. Onze standaard sedum mix is dikker. Het verschil zit in de substraatlaag die dubbel zo dik is als die van de sedum mix light. De opbouw van dit extensieve groene dak is daardoor 80 tot 100 mm en de wateropslagcapaciteit is groter. Zowel de sedum mix light als de standaard variant zijn zowel als mat als cassette verkrijgbaar. De hoogte is in het geval van de sedumcassettes 70 tot 90 mm.

Extensief groendak gewicht

Voor een groendak aanleggen is het allerbelangrijkste om zeker te weten dat jouw dak het gewicht kan dragen. Wanneer je het Sedum Mix Light pakket aanlegt, is het verzadigde gewicht 40-45 kg per vierkante meter. Wanneer je de lichte sedumcassettes gebruikt, is het verzadigde gewicht 50 kg per vierkante meter. Voor de Sedum Mix Standaard is het verzadigde gewicht 55 tot 60 kg per vierkante meter. Om te bepalen of de dakconstructie het gewicht kan dragen, kijk je altijd naar het verzadigde gewicht. Na een regenbui zal het groendak gewicht namelijk maximaal zijn. Wanneer het water opgenomen is door de planten en het overtollige water is afgevoerd, zal het gewicht weer dalen. Het gewicht is één van de redenen waarom mensen voor een extensief groendak kiezen. In de volgende alinea leggen we uit wat het verschil tussen een extensief en intensief groendak is.

Wat is het verschil tussen een intensief en extensief groendak?

Je weet nu het antwoord op de vraag “Wat is een extensief groen dak?” Maar wat is dan precies het verschil tussen een extensief en een intensief groendak? Een intensief groendak bestaat uit meer planten dan alleen sedumplanten. Dit levert een prachtig groendak op met mooie bloemen, kruiden of zelfs struiken. Wel is daarmee het onderhoud ook een stuk intensiever omdat deze planten gesnoeid moeten worden en meer aandacht vergen. Naast het onderhoud is een ander groot verschil tussen een extensief en intensief groendak het gewicht. Een intensief groendak kan verzadigd wel 220 tot 225 kg per vierkante meter wegen! Dat is dus een stuk zwaarder dan een extensief groendak met haar gewicht tussen de 45kg en 60kg per m2.

Extensief groendak: hoeveel onderhoud is nodig?

Sedum is een zeer zelfredzame plant, ook in droge periodes. Hierdoor zijn sedumplanten zeer populair als planten voor een groendak bedekking. Alleen in langdurige droge periodes zal je de planten water moeten geven. Je ziet de sedumplanten dan rood kleuren, wat duidt op een tekort aan water. Door de dichte vegetatie mat komt onkruid er nauwelijks tussen. Het wordt aangeraden om twee keer per jaar een inspectie te doen en onkruid te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om twee keer per jaar het groendak goed te inspecteren op het ontkiemen van zaden die door vogels en wind worden meegenomen. De hemelwaterafvoer raakt in de herfst vaak verstopt door bladeren. Dit verwijderen neem je allemaal mee in een onderhoudsbeurt. Tot slot adviseren wij om het groendak twee keer per jaar de bemesten. Heb je een groen dak en merk je dat het slecht gaat met de planten? Neem dan gerust contact met ons op. Topgroen is gespecialiseerd in het onderhoud van groendaken.

Neem contact op

We hopen dat je nu een duidelijk antwoord hebt op de vraag; Wat is een extensief groen dak? Mocht je toch nog vragen over een extensief groendak hebben, neem dan gerust contact met ons op. Bekijk ook onze blog: Wat is een intensief groen dak? om een beter beeld te krijgen van alle mogelijkheden.