Hoe onderhoud ik mijn groene sedum dak

Na jullie in het vorige blog mee te hebben genomen in een aantal verschillende systemen die TOPGROEN verkoopt zal dit blog in het teken staan van het onderhoud aan groene sedum daken. Want hoewel er op internet veel verhalen de ronde gaan dat een sedum groendak niet of nauwelijks onderhoud nodig heeft is het wel een natuurlijk product. En natuurlijke producten hebben af en toe wat aandacht nodig.

 

Gelukkig is het onderhoud niet veel werk en hoef je vaak maar 2-3 keer per jaar je dak op om dit onderhoud te plegen. Hieronder zet ik uiteen wat het onderhoud voor de Sedum Mix Light en Sedum Mix Standaard en Sedum mix Tray inhoudt.

 

1. Jaarlijkse inspectie

Waarschijnlijk zal je vaker naar het groendak kijken dan 1 keer per jaar. Er kan “vreemd” zaad de mat inwaaien of door vogels worden achtergelaten. Op zich geen probleem, maar wel als er een (eiken)boom wortel schiet. Dat soort stekjes moeten verwijderd worden. Ook kan onkruid en bepaalde type grassen het groendak inwaaien. Deze stekjes kunnen het beste ook direct verwijderd worden.

2. Bemesten

Wij adviseren om twee keer per jaar te bemesten tussen april en september. Advies is om dit de komende jaren te blijven herhalen. Deze meststof verkoopt Topgroen op haar website en is dan ook eenvoudig zelf te bestellen via deze link: https://topgroen.nl/artikel/meststof

3. Bewateren

Een goed gewortelde sedum-mix-mat heeft geen extra water nodig. Alleen gedurende lange tijden van droogte kan de mat wat extra hulp gebruiken. De mat gaat dan in een soort overlevingsmodus en dat is zichtbaar door een overwegend rode kleur. In zo’n geval is het raadzaam de mat even goed nat maken. De substraatlaag houdt het niet-direct gebruikte water goed vast en zal de mat weer langere tijd vochtig houden.

 

Ik kan mij goed voorstellen dat lang niet iedereen zin en tijd heeft om bovenstaand onderhoud te plegen. Je had toch immers een groendak aangeschaft in de wetenschap dat het geen onderhoud nodig zou hebben?

 

Daarom introduceert Topgroen vanaf dit jaar het onderhoudscontract. Dit onderhoudscontract houdt in dat wij het onderhoud aan jouw groendak uit handen nemen zodat jij volledig ontzorgd bent. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een mooi groendak en krijgt het de aandacht en liefde die het verdient.

 

Informatie over de kosten en inhoud van het onderhoudscontact kun je vinden op deze pagina: www.topgroen.nl/onderhoudscontact

 

In mijn volgende blogs vertel ik jullie meer over de bio diverse intensieve systemen die verkrijgbaar zijn bij Topgroen en het onderhoud daarvan.

 

Tot de volgende keer.