Wat is een groendak?

 

Je hoort tegenwoordig steeds meer over groene daken, maar wat is een groen dak eigenlijk? Als specialist in groene daken geven wij van TOPGROEN graag antwoord op deze vraag. We vertellen wat een groen dak is en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Daarnaast geven we antwoord op de vraag: wat is een sedumdak? Want niet ieder groen dak is namelijk hetzelfde. Lees verder voor meer duidelijkheid over groene daken.

Waar bestaat een groen dak uit?

Wat is een groen dak? Een groen dak is een dak dat voorzien is van vegetatie. Deze planten worden specifiek gekozen aan de hand van de eigenschappen die op een dak nodig zijn. Het is namelijk heet en zonnig in de zomer en zeer nat tijdens de herfst en winter. Niet iedere plant kan daar tegen, maar een plant die er goed tegen kan is sedum. Dit plantje kan namelijk enorm veel vocht opnemen. De meeste groene daken zijn sedumdaken. Daarnaast zijn er intensieve groene daken. Een intensief groen dak is een dak met andere planten dan alleen sedum. Dit kunnen planten en kruiden zijn, maar ook struiken of zelfs bomen. Een intensief groen dak vergt meer aandacht en is meer een soort daktuin.

Wat is een sedumdak en welke vormen zijn er?

Wat is een sedumdak? Een sedumdak is een dak met alleen sedumplanten. Dit soort daken worden extensieve groene daken genoemd. Sedumplanten vergen weinig onderhoud. Wanneer je voor sedum cassettes kiest, is ook het aanleggen een fluitje van een cent. Een sedum cassette bevat alle lagen die nodig zijn om de planten goed te laten groeien. Je klikt ze in elkaar en je hebt alleen een zaag nodig om de laatste groen dak cassettes op maat te maken. Je kan ook kiezen voor sedum matten, dan worden de lagen los aangebracht. Dit maakt de groen dak kosten lager, maar installatie is met losse lagen wel wat meer werk.

Kan een groen dak op elk dak?

Je weet nu het antwoord op “wat is een groen dak?” en “wat is een sedumdak?” Ben jij al om en wil je een groen dak plaatsen? Lees nog even verder, want je dak moet er wel geschikt voor zijn. Een hellend dak is niet altijd geschikt. Je moet een plat dak hebben of een dak met een zeer kleine helling erin. Daarnaast moet de constructie het kunnen dragen. Als de planten en de lagen vol water zitten, weegt een groen dak aardig wat. Bij ieder product in onze groendak webshop zie je staan wat het verzadigde gewicht is. Wil je met een groen dak een schuur of tuinhuis verfraaien? Dan is het Sedum mix Light systeem de beste optie.

Voordelen van groendaken

Naast de vragen “wat is een groen dak” en “wat is een sedum dak” is een veelgehoorde vraag: “wat is het voordeel van een groen dak?” Je dakbedekking zal langer mee kunnen gaan en een groen dak isoleert je woning bovendien in de zomer. Daarnaast neemt het groen dak water op waardoor de omgeving gekoeld wordt en het riool minder wordt belast. De plantjes van een groen dak zijn in stedelijke gebieden een oase voor insecten. Daarnaast oogt een groen dak natuurlijk prachtig.